Yozgat ilinde su ürünleri yetiştiriciliği işletmelerinin yapısal ve biyo-teknik analizi
Structural and bio-technical analysis of aquaculture farms in Yozgat
- Tez No: 756384
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YEŞİLAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alabalık üretim işletmeleri, Yapısal özellikler, Biyo-teknik Özellikler, Yozgat, Trout farms, Structural feature, Bio-technical feature, Yozgat
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma; Yozgat İlinde su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin sahip oldukları teknik imkânlar ile karşılaştıkları problemleri belirlemek ve elde edilecek bilgilere göre sektörün gelişmesini sağlayacak çözüm önerileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bölgede ruhsatlı olarak su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan toplam 18 adet işletme bulunmaktadır. Fiili kapasiteleri 2 ton/yıl üzerinde olan işletmelerin tamamına gidilerek anket çalışması yapılmış, işletmelerin mevcut durumu ve problemlerinin ortaya konulmasına yönelik veriler toplanmıştır. Bu işletmelerin toplam proje kapasiteleri 1542 ton/yıl, toplam üretim kapasiteleri 1540 ton/yıl olarak tespit edilmiştir. Kara ve kafes işletmelerinde ortalama yem değerlendirme oranı (FCR) 1,12 olarak bulunmuştur. Havuzların verimli kullanılmadığı, stok yoğunluğunun yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin değerlendirilmesi neticesinde, Yozgat'taki su ürünleri işletmelerinin, üretim aşamalarında bilimsel verilere dayalı üretime yönlendirilmelerinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out by the aim of determining the feasibilities, structural and biotechnical problems of aquaculture facilities in Yozgat province. Total 18 licensed fish farms and located in the fresh water were determined. All of them were visited and interviewed with their owner face to face. The data were collected in order to determine present condition of fish farms and their problems. Although total project capacities of farms were 1 542 tons/year, the actual production was found 1 540 tons/year. The average feed conversion rate (FCR) as found 1,12. We have figured out that ponds have not been productively used and stock density is very high in Yozgat, present aquaculture investments must rearrange considering scientific data.