Erken doğum tehdidi olan gebelere sanal gerçeklik gözlüğü ile doğa görüntüleri izletilmesinin stres, anksiyete, bağlanma ve bakım memnuniyeti düzeyine etkisi
The effects of making pregnant women with preterm birth threat watch nature images with virtual reality goggles on the levels of stress, anxiety, attachment, and care satisfaction
- Tez No: 756417
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, bağlanma, erken doğum tehdidi, sanal gerçeklik, stres, Anxiety, attachment, preterm birth threat, stress, virtual reality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, erken doğum tehdidi tanısı konulan gebelere sanal gerçeklik gözlüğü ile doğa görüntüleri izletilmesinin stres, anksiyete, bağlanma ve bakım memnuniyeti düzeyine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma türünde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini 5 Nisan-20 Temmuz tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi perinatoloji kliniğine erken doğum tehdidi tanısı nedeniyle yatışı yapılan 131 primipar gebe oluşturmuştur. Müdahale grubuna sanal gerçeklik gözlüğü ile doğa seslerinin eşlik ettiği doğa görüntüleri içerikli video günde üç kez ve en az beş dakika olmak üzere iki gün boyunca toplamda altı video olacak şekilde izletilmiştir. Kontrol grubuna rutin uygulamalar dışında hiçbir müdahale yapılmamıştır. Veriler; Gebe Tanıtıcı Bilgi Formu, Depresyon Anksiyete Stres (DASS-21) Ölçeği-Stres Alt Ölçeği, Durumluk Anksiyete Ölçeği, Prenatal Bağlanma Envanteri ve Sanal Gerçeklik Gözlüğü Uygulaması Memnuniyet Düzeyi Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde müdahale ve kontrol grubunun betimsel istatistiklerine dair verilerin karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi ile ki kare testi kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalar için bağımlı gruplar t testi, gruplar arası karşılaştırmalar için ise bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Çalışmaya dahil olan gebelerin yaş ortalaması 23,27 ± 3,93 yıl ve gebelik haftası ortalaması ise 32,49±3,17 haftadır. Müdahale grubundaki gebelerin kontrol grubuna göre durumluk anksiyete (32,86 ± 8,44; 45,90 ± 10,87; p=0,001; sırasıyla) ve stres düzeylerinin (4,75 ± 3,40; 8,25 ± 4,13; p=0,001; sırasıyla) istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşük olduğu prenatal bağlanma düzeyleri (71,09 ± 8,67; 67,33 ± 9,90; p=0,025; sırasıyla) bakımından gruplar arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak erken doğum tehdidi olan gebelere sanal gerçeklik gözlüğü ile doğa görüntüleri izletilmesinin stres ve anksiyete düzeylerini düşürdüğü, uygulamanın bağlanma düzeyi üzerine etkili olmadığı söylenebilir. Gebelerin tamamının sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak doğa görüntüleri izlemekten memnun oldukları ve bu durumun bakım memnuniyetini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was performed in a randomized controlled experimental design to determine the effects of watching nature images with virtual reality goggles on the levels of stress, anxiety, attachment, and care satisfaction in pregnant women diagnosed with the preterm birth threat. The sampling consisted of 131 primiparous pregnant women admitted to the perinatology clinic of Konya City Hospital due to the diagnosis of preterm birth threat between April 5 and July 20, 2022. The intervention group was made to watch a total of six videos containing nature images accompanied by nature sounds three times a day, for at least five minutes and two days using virtual reality goggles. No interventions were administered to the control group other than routine practices. The data were collected through the Pregnant Women Descriptive Information Form, the Depression Anxiety Stress (DASS-21) Scale-Stress Subscale, the State Anxiety Scale, the Prenatal Attachment Inventory, and the Satisfaction Level Information Form of Virtual Reality Goggle Application. In the analysis of the data, the independent groups t- and chi-square tests were used to compare the data on the descriptive statistics of the intervention and control groups. While the t-test of dependent groups was used for in-group comparisons, the t-test of independent groups was utilized for intergroup comparisons. The mean age of the pregnant women in the study was found 23.27±3.93 years, and the mean gestational week was detected as 32.49±3.17 weeks. Compared the pregnant women in both groups, the state anxiety levels (32.86±8.44; 45.90±10.87; p=0.001, respectively) and stress levels (4.75±3.40; 8.25±4.13; p=0.001, respectively) were found to be statistically significantly lower in the intervention group than the controls. However, no difference was determined between both groups in terms of prenatal attachment levels (71.09±8.67; 67.33±9.90; p=0.025, respectively). In conclusion, it may be asserted that making pregnant women with preterm birth threats watch nature images with virtual reality goggles reduces their stress and anxiety levels, but the practice does not affect the level of attachment. It was concluded that all of the pregnant women were satisfied with watching nature images using virtual reality goggles, increasing their care satisfaction.