11-15 yaş arası otistik çocuk resimlerinin gelişim tarama testleri ile ilişkilendirilmesi (Gaziantep bir birleşim rehabilitasyon merkezi örneği)
Associating picturws of autistic children aged 11-15 with developmental screening tests
  1. Tez No: 756444
  2. Yazar: SÜMEYYA BAKIR TOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Fine Arts, Psychology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Gelişim Bozukluğu, Resim, Resim Analizi, Tarama Testi, Autısm, Development Dısorder, Pıcture, Pıcture Analysıs, Screening Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırma, soyut dönem olarak adlandırılan“Gerçekçilik ve Görünürde Doğalcılık”dönemindeki 11-15 yaşları arasındaki ergenlik öncesi ve erinlik dönemi otistik çocukların resimlerinin dönemlerine uygunluğunu ele alan analizlere dayanmaktadır. Görsel anlatım gücünden yararlanılarak gelişimsel tarama testlerinin incelenmesini içerir. Bu araştırma kapsamında“otistik bozukluk”tanılı 12 kız ve 12 erkek çocuğun bu dönemdeki normal bireylerden farklı düzeyde kendini anlama, yaşamsal sosyal çevre ve aile ilişkilerindeki farkındalıkları açısından sorunları ele alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak otizmli çocukların bilişsel gelişimleri, iletişim gücünün dışavurumcu yansımaları, psiko-motor beceriler vb. belirlemek için gelişim tarama testleri ve resimlerde“Pedagojik Sanat Eleştirisinde Çözümleme”yöntemi kullanıldı fakat öncesinde Türkçe versiyonu İbrahim DİKEN tarafından geliştirilen GOBDÖ-2-TV testi uygulandı. İncelenen yaş grubunda soyut dönem de dâhil olmak üzere birçok karmaşık duygu, dilin gücüyle ifade edemeyecekleri düşünceler ve kişisel çizimleri kullanılmıştır. Araştırma konusu tarama testleri ile kendilerini ne ölçüde ifade edebildikleri ve nasıl bir gelişim evresinde oldukları belirlenerek incelenmiştir. Bu araştırma sırasında toplanan veriler IBM SPSS Statistics 18 Paket Programı kullanılarak işlenmiş, analiz edilerek değerlendirilmiş ve bulgular başlığı altına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is based on the analysis of the appropriateness of the pictures of pre-adolescent and adolescence autistic children between the ages of 11-15 in the period of Realism and Apparent Naturalism, which is called the abstract period. It includes the examination of developmental screening tests by using the power of visual expression. Within the scope of this research, the problems of 12 girls and 12 boys with autistic disorder in terms of self-understanding at different levels from normal individuals in this period, their awareness of their vital social environment and family relations were discussed. As a data collection tool in the research, cognitive development of children with autism, expressive reflections of communication power, psycho-motor skills, etc. To determine the developmental screening tests and the Analysis Method in Pedagogical Art Criticism were used, but the Turkish version of the GOBDÖ-2-TV test, which was developed by İbrahim DİKEN, was applied beforehand. In the age period examined, many complex emotions, including the abstract period, thoughts that cannot be expressed with the power of language, and personal drawings were used. The subject of the research was examined by determining to what extent they were able to express themselves and what kind of developmental stage they were in with screening tests. The data collected during this research were processed, analyzed and evaluated using the IBM SPSS Statistics 18 Package Program and added under the findings heading.