Diasporas and international politics: A comparative study of the Turkish diaspora in Germany and Armenian diaspora in France
Diasporalar ve uluslararası politika: Almanya'daki Türk diasporasının ve Fransa'daki Ermeni diasporasının karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 756565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ERKAM SULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Siyaset, Diaspora, Diplomasi, Türk Diasporası, Ermeni Diasporası, Comparative Politics, Diaspora, Diplomacy, Turkish Diaspora, Armenian Diaspora
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Devletin geleneksel anlamına meydan okuyan 'Diaspora Politikaları', dünya çapında politika belirleyiciler tarafından gittikçe artan bir şekilde ilgi görmektedir. Diasporalar lobi faaliyetleri yürütmek ile birlikte çok kültürlü dış politikalarının savunucusu rolündedirler. Bazen anavatanları ile ev sahibi ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için arabulucu veya köprü görevi görmekteyken, bazen de bu ilişkinin bozulmasının nedeni olabilmektedirler. Bu tez, diasporalar ile uluslararası siyaset arasındaki çok boyutlu ve karmaşık ilişkiyi incelemektedir. Ayrıca, bu tezde Almanya'daki Türk diasporası ile Fransa'daki Ermeni diasporasının karşılaştırılmasına odaklanılmaktadır. Almanya'daki Türk diasporasının etkinliğini ve diplomatik gücünü Fransa'daki Ermeni diasporasına kıyaslanması aracılığıyla diasporaların uluslararası siyaseti nasıl etkilediği ve uluslararası siyasetin diasporaları nasıl etkilediği iki örnek ile tartışılmaktadır. Avrupa'da 6 milyondan fazla Türk kökenli insan yaşamaktadır. Sadece Almanya'nın dış politikasında değil, aynı zamanda Avrupa politikasında da artan bir etkiye sahiptirler. Fakat, Türk diasporasının siyasi etki bakımından yüksek potansiyeline rağmen bölünmüş örgütsel yapıları, Avrupa siyasetine sınırlı ilgileri, mevcut küresel konjonktür, Almanya'nın siyasi ve hukuki sistemi ve diaspora bilincinin Türk toplumunda olmaması gibi nedenlerden dolayı Ermeni diasporası kadar etkin bir aktör değiller. Buna ek olarak, diaspora örgütleri için Fransa ve Almanya'daki farklı boyutlarda var olan siyasi fırsatlar ile Fransız ve Ermeniler arasındaki çıkar ve hedeflerin uyumu, Fransa'daki Ermeni diasporasının etkinliğini ve diplomatik gücünü kuvvetlendirmektedir. Bu tez, haberlerin, raporların ve röportajların (videolar ve ikincil veriler) içerik analizini, mevcut istatistikleri, anketleri ve önceki araştırmalardaki bulguların incelemelerini içeren nicel verileri kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
As they defy the conventional meaning of state, 'diaspora politics' receive growing attention from policy makers around the world. Diasporas appear as the supporter of multicultural foreign policies along with carrying out lobbying activities. They are, sometimes, acting as mediators or bridge that can support developing relations between their homeland and host land while they can also be reason of relationship breakdown. This thesis examines the multidimensional and complicated relationship between diasporas and international politics. It focuses on a comparison of two cases: Turkish diaspora in Germany and the Armenian diaspora in France. It discusses efficacy and diplomatic power of the Turkish diaspora in Germany in comparison to Armenian diaspora in France as two examples of how diasporas affect international politics and how international politics affect diasporas. More than 6 million people of Turkish descent live in Europe. They have increasing impact on not only Germany's foreign policy but also European policy. However, despite the Turkish diaspora's high potential for political influence, they are not as effective actor as Armenian diaspora due to several reasons including but not limited to: their divided organizational structure, limited interest in European politics, and the current global conjuncture, the political and legal system of Germany and deficiency of formation of diaspora consciousness. Furthermore, the different extent of political opportunities in France and Germany for diasporic organizations, and harmony of interests and aims between French and Armenians invigorate the efficacy and diplomatic power of the Armenian diaspora in France. The thesis utilizes quantitative data including content analysis of news, reports and interviews, existing statistics, surveys and reviews of the findings in the previous researches.