Miyofasyal pelvik ağrısı olan kadınlarda pelvik taban kas gücünün kadın cinsel işlevine etkisi
The effect of pelvic floor muscle strength on femalesexual function in women with myofacial pelvic pain
  1. Tez No: 756740
  2. Yazar: BÜŞRA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM UFUK ŞAKUL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE LEYLA ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın cinsel işlevi, miyofasyal pelvik ağrı, pelvik taban kas gücü, PERFECT skalası, yaşam kalitesi, Female sexual function, myofascial pelvic pain, pelvic floor muscle strength, PERFECT scale, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı miyofasyal pelvik ağrısı olan kadınlarda pelvik taban kas gücünü ve cinsel işlevi araştırmaktır. Bu çalışma toplam 30 katılımcıyla gerçekleştirildi. Her katılımcının beş farklı kas grubu ağrı ve hassasiyet durumları VAS ile değerlendirildi. Toplam VAS puanı 100 üzerinden 30 puan ve altı ağrısız (n=15), 30 puan üstü ağrılı (n=15) olarak 2 gruba ayrıldı. Her bir grubun pelvik taban kas gücü dijital palpasyon yöntemi ile ölçüldü. Pelvik taban kasları PERFECT skalasına göre değerlendirildi. Cinsel işlevi değerlendirmek için Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ) (Female Sexual Function Index (FSFI)), yaşam kalitesi için Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) kullanıldı. Ağrılı grupta, vajinal penetrasyonla ağrılarının arttığı ve ağrısızlara göre cinsel istek, uyarılma, lubrikasyon faktörlerinin azaldığı sonucuna varıldı (p0,05). Analiz sonuçlarına göre kas grupları arası ağrı puanı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p0.05). Gruplar arasında fiziksel fonksiyon, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik ve genel sağlık alt boyutları karşılaştırıldığında fark gözlense de istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmadı (p>0,05). Bu sonuçlara baktığımızda MPA varlığı, cinsel fonksiyonu birçok yönden olumsuz etkilemektedir. Düşük KCİÖ skoru, cinsel işlev bozukluklarının gelişmesi ve cinsel tepki döngüsünün bozulması yönünde potansiyel bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate pelvic floor muscle strength and sexual function in women with myofascial pelvic pain. The study was carried out with a total of 30 participants. Five different muscle group pain and tenderness states of each participant were evaluated with VAS. The total VAS score was divided into 2 groups as 30 points or less out of 100 as painless (n=15), and over 30 points as painful (n=15). Pelvic floor muscle strength of each group was measured by digital palpation method. Pelvic floor muscles were evaluated according to the PERFECT scale. The Female Sexual Function Index (FSFI) was used to assess sexual function, and the Quality of Life Scale (SF-36) was used for quality of life. It was concluded that in the painful group, the pain increased with vaginal penetration and the sexual desire, arousal and lubrication factors decreased compared to the painless group (p0,05). A statistically significant difference was found between muscle groups in terms of pain scores (p0,05). When we look at these results, the presence of MPP negatively affects sexual function in many ways. A low FSFI score emerges as a potential risk for the development of sexual dysfunctions and disruption of the sexual response cycle.