Immunological and microbiological study of urinary tract infection patients
İdrar yolu enfeksiyonu hastalarının immünolojik ve mikrobiyolojik çalışması
  1. Tez No: 756786
  2. Yazar: MANAR MUTHANNA ABDULJABBAR ALTEKREETI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MAJEED ARSHEED SABBAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, Mikroorganizma, Bağışıklık yanıtı, Urinary tract infection, Microorganism, Immunity response
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İdrar yolu enfeksiyonunun (İYE), insanlarda en yaygın bakteriyel enfeksiyonlardan biridir. idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) tahmini ve spesifik patojenlerin bulunması, listeleri uzatıldığı için daha kesin olan biyobelirteçlerin tanımlanmasını gerektirir. Bu çalışma, idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) yaygın bakteriyel etkenlerini tanımlamayı ve bazı biyobelirteçleri değerlendirmeyi ve bakteriyel patojenler ile bu biyobelirteçlerin konsantrasyonları arasındaki ilişkiyi netleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmadaki denekler, İYE'den muzdarip (100) yetişkin hastaydı, (20)'ye ek olarak, kontrol grubu olarak 10,33 Hastalardan ve kontrol grubundan orta akım idrar ve kan örnekleri toplandı. Dahil edilen tüm belirteçler (Il-6, IL-8 ve CRP), hastalarda kontrollere göre belirgin şekilde daha yüksekti. Kontrol grubunda sırasıyla 23,11 ± 10 pg/mL ve 11,1 ± 5,6 pg/mL ile karşılaştırıldığında, hastalarda IL-6 ve IL-8 düzeylerinin ortalaması sırasıyla 413,7 ± 467 pg/mL ve 160,2 ± 251,4 pg/m2 idi. Benzer şekilde hastalarda CRP düzeylerinin ortalaması 27,5 ± 12,7 mg/L olup, kontrollere göre aşırı derecede yükselmiştir 10,7 ± 3,9 mg/L. son derece önemli bir farkla. Çalışma, önemli bir etki göstermediği ve bağışıklık tepkisinin patojene ve vücudun gücüne bağlı olduğu için, erkekler ve kadınlar arasındaki yüksek düzeyde (IL-6 ve IL-8) cinsiyetin hiçbir etkisi olmadığını gösterdi. Aynı patojene karşı bağışıklık tepkisi. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), insanlarda bakteriyel enfeksiyonun en yaygın yayılım yerlerinden biridir. UTI'nin tahmini ve spesifik patojenlerin bulunması, listeleri uzatıldığı için daha kesin olan bir biyobelirteçlerin tanımlanmasını gerektirir. Bu çalışma, idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) yaygın bakteriyel nedensel ajanlarını tanımlamayı, bazı biyobelirteçleri değerlendirmeyi ve bakteriyel patojenler ile biyobelirteçlerin konsantrasyonları arasındaki ilişkiyi netleştirmeyi amaçlamaktadır. Hastalarda Bakteriyel Profil Hastaların %34'ünden izole edilen Escherichia coli. Hastaların %23'ünden izole edilen Streptococcus fecalis, Hastaların %14'ünden izole edilen Klebsiella pneumoniae, Hastaların %12'sinden izole edilen Staphylococcus saprophyticus ve ardından %5 proteus mirabilis izole edilmiştir. staphylococcus aureus %7. Hastaların %5'inden izole edilen Pseudomonas aeruginosa.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infection (UTI( is one of the widest bacterial infections in humans. The prediction of Urinary tract infection (UTI) and finding specific pathogens requires the identification of biomarkers that are more precise because their list has been extended. This study aims to identify common bacterial causative agents of urinary tract infection (UTI) and assess some biomarkers and clarify the relationship between bacterial pathogens and concentrations of these biomarkers. subjects in this research were (100) adult patients suffering from Urinary tract infection (UTI), In addition to (20) apparently healthy 10.33as a control group Midstream urine and blood samples were collected from patients and the control group. All included markers (Il-6, IL-8, and CRP) were notably higher in patients than in controls. The mean of IL-6 and IL-8 levels in patients was 413.7 ± 467 pg/mL and 160.2 ± 251.4 pg/m respectively compared with 23.11 ± 10 pg/mL and 11.1 ± 5.6 pg/mL respectively in the control group. Similarly, the mean levels of CRP in patients was 27.5 ± 12.7 mg/L which is extreme elvaed than of controls 10.7 ± 3.9 mg/L. with highly signifcant difference. The study showed no effect of sex on the high level of (IL-6 and IL-8) between males and females, as the study did not show a significant effect and that the immune response depends on the pathogen and the strength of the body's immune response against the same pathogen. The urinary tract infection (UTI) is one of the most wide spread location of bacterial infection in humans. The prediction of Urinary tract infection (UTI) and finding specific pathogens rquires the identification of a biomarkers which is more precise because their list have been extended. This study aims to identify common bacterial causative agents of urinary tract infection (UTI), to assess some biomarkers and to clarify the reltionship between bacterial pathogens and concentrations of the biomarkers. Bacterial Profile in Patients Escherichia coli isolated from 34% of patients. Streptococcus fecalis was isolated from 23% of patients, Klebsiella pneumonia isolated from 14% of patients, Staphylococcus saprophyticus isolated from 12% of patients followed by proteus mirabilis 5%. staphylococcus aureus 7%. Pseudomonas aeruginosa was isolated from 5 % of patients.