Türkiye'de belediyelerin göç ve göçmen politikaları
Migration and immigration policies of municipalities in Turkey
- Tez No: 756964
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Belediyeler, Göç politikası, Göçmen, Göçmen Politikası, Local Governments, Municipalities, İmmigration Policy, İmmigrant
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Dünya da yaşanan savaş, siyasi ve ekonomik buhranlar sonucunda göç hareketleri yaşanmaktadır. Bu olumsuz gelişmeler insanları daha rahat bir yaşam aramaya teşvik etmektedir. Türkiye de dünya da bu gelişmeler nedeniyle yaşanan göçlere maruz kalmaktadır. Öncelikle göçmenlerle ilgili politika belirlenirken koşulları zorlar nitelikte de olsa gerekli hizmetler yerine getirilmeye çalışılmış ve temel ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmıştır. 2011 yılı ile Suriye de yaşanan siyasi ve iç savaş krizinin derinleşerek devam edip büyümesi neticesinde Türkiye ye çok sayıda göç hareketleri yaşanmıştır. Yaşanan ani ve büyük göçün getirmiş olduğu ekonomik ve güvenlik problemleri kanun ve politikalarla giderilmeye çalışılmıştır. Suriye'den gelen göçmenlerin genellikle kendilerine tahsis edilen kamplarda değil de şehir merkezlerini tercih etmesi birtakım yükümlülükleri ve kimi alanlar da olumsuzlukları meydana çıkarmıştır. Yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye de merkezi yönetim kadar yerel yönetim bağlamında belediyelerinde göçle ilgili yükümlülük ve politikaları ele alınmaktadır. Bu tez de ilk bölümde yönetimin kavramsal çerçevesi, yerel yönetimlerin yasal çerçevesi ve belediyelerin organları, görevleri ve mali yapısı ele alınmıştır. İkinci bölüm de ise; göçün çeşitleri, Türkiye de göçe neden olan faktörler, uygulanan göç politikaları ve merkezi yönetimin göç politikası ile göç konusunda hizmet sunan göç idaresi başkanlığı ve görevleri ele alınmıştır. Üçüncü bölüm de Türkiye de uygulanan göç politikalarının belediyelere etkileri ve belediyelerin göç yönetimi konusunda mevzuatta belediyelerin yükümlülükleri tespit edilerek, göç konusunda belediyelerin göçmenlere yönelik yapmış oldukları çalışmaları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Migration movements are experienced as a result of war, political and economic depressions in the world. These negative developments encourage people to seek a more comfortable life. Both Turkey and the world are exposed to migrations due to these developments. First of all, while determining the policy regarding immigrants, necessary services were tried to be fulfilled even if the conditions were challenging, and basic needs were tried to be met. As a result of the deepening and growing of the political and civil war crisis in Syria in 2011, many migration movements to Turkey were experienced. The economic and security problems brought by the sudden and great migration have been tried to be solved by laws and policies. The fact that immigrants from Syria generally prefer city centers rather than the camps allocated to them has revealed some obligations and some negativities. Due to the developments experienced, the obligations and policies related to migration in municipalities in the context of local government as well as central government in Turkey are discussed. In this thesis, in the first part, the conceptual framework of the administration, the legal framework of the local governments and the organs, duties and financial structure of the municipalities are discussed. In the second part; The types of migration, the factors that cause migration in Turkey, the migration policies implemented and the migration policy of the central government, and the migration administration that provides services on migration and its duties are discussed. In the third part, the effects of the immigration policies implemented in Turkey on the municipalities and the obligations of the municipalities in the legislation on the migration management of the municipalities will be determined, and the works of the municipalities for the immigrants in the field of migration will be discussed.