Mandibular gömülü üçüncü molar dişlerin cerrahi çekimi sonrası gelişen komplikasyonların ve hasta yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of complications and quality of life of patient after surgical extraction of mandibular impacted third molar TEETH
  1. Tez No: 757168
  2. Yazar: GUNAY GOJAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN SARUHAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: gömülü diş, komplikasyonlar, yaşam kalitesi, impacted tooth, complications, health quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanında en sık uygulanan cerrahi işlem olan mandibular GM3dişlerin çekimi sonrası postoperatif komplikasyonları değerlendirmek ve bu komplikasyonların hastaların yaşam kalitesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalına alt üçüncü molar diş şikayeti ile başvuran toplam 100 hasta dahil edildi. Demografik değerlendirmede; hastaların yaşı, cinsiyeti, sistemik hastalıkları, öğrenim durumu değerlendirildi. Klinik değerlendirmede; çekilen dişin numarası, flep dizaynı, yara iyileşme şekli, işlem süresi, preoperatif ağız açıklığı (mm), postoperatif ağız açıklığı (mm), postoperatif ağız açıklığı ile preoperatif ağız açıklığı arasındaki fark (mm), preoperatif A-C uzunluğu (mm), preoperatif B-E uzunluğu (mm), preoperatif A-D uzunluğu (mm), postoperatif A-C uzunluğu (mm), postoperatif B-E uzunluğu (mm), postoperatif A-D uzunluğu (mm), A-C, B-E ve A-D uzunluklarının postoperatif ve preoperatif olarak aralarındaki fark (mm), alveoler osteitis, dehisens, postoperatif 1. 3. ve 7. günlerde ağrı ve şişliğin şiddeti, OHIP-14 verileri ölçüldü. Radyolojik değerlendirmede; mandibular GM3dişlerinin pozisyonları belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 25.91±7.62 olmakla, 36'si erkek, 64'ü kadın hastalardır. Fark A-C 4.27±3.29, fark B-E 5.51±4.90, fark A-D 6.26±5.46 ve fark ağız açıklığı 6.53±6.18 olarak ölçülmüştür. Bu değerlerin preoperatif ve postoperatif sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Fark ağız açıklığı ile işlem süresi arasında istatiksel olarak anlamlı fark(p=0.002) bulundu. VAS ile ağrı ve şişliğin ölçülmesinde ağrı toplam skoru ortalama 4.03±2.82, şişlik toplam skoru 4.96±3.03 olarak saptanmıştır. Ağrı ve şilik toplam skorlarıyla hastaların cinsiyeti ve diş pozisyonları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. OHIP -14 toplam skoru 0-36(13.3±8.19) olarak kaydedildi. OHIP-14 toplam skoru ile hastaların yaşı (p=0.033) ve fark ağız açıklığı (p=0.022) arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: Hastaların işlem sonrası hayat kalitesi ağrı, ödem ve trismusun derecesine bağlı olarak etkilenmektedir. Sonuç olarak hastaların yaşı artdıkca ve işlem süresi uzadıkça postoperatif komlikasyonların oranı yükselmekte olup yaşam kalitesini anlamlı derecede düşürdüğü sonucuna varıldı. Gömülü diş çekimi komplikasyonlarını ve bu komplikasyonlara neden olan faktörleri bilmek, komplikasyonları en aza indirmek için büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the postoperative complications after the extraction of impacted third molar teeth, which is the most frequently performed surgical procedure in the field of oral, dental and maxillofacial surgery, and to investigate the effects of these complications on the quality of life of the patients. Materials and Methods: A total of 100 patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry with the complaint of impacted wisdom teeth were included in our study. In demographic evaluation; The age, gender, systemic diseases, and educational status of the patients were evaluated. In clinical evaluation; number of extracted tooth, flap design, wound healing type, duration of procedure, preoperative mouth opening (mm), postoperative mouth opening (mm), difference between postoperative mouth opening and preoperative mouth opening (mm), preoperative A-C length (mm), preoperative B-E length (mm), preoperative A-D length (mm), postoperative A-C length (mm), postoperative B-E length (mm), postoperative A-D length (mm), the difference between A-C, B-E and A-D lengths postoperatively and preoperatively (mm), alveolar osteitis, dehiscence, pain and swelling on the 1st, 3rd and 7th postoperative days, OHIP-14 data were measured. In radiological evaluation; The positions of mandibular impacted third molars were determined. Results: The mean age of the patients included in the study was 25.91±7.62, 36 male and 64 female patients. Difference A-C was 4.27±3.29, difference B-E 5.51±4.90, difference A-D 6.26±5.46, and difference mouth opening 6.53±6.18. There was no statistically significant difference between the preoperative and postoperative results of these values. A statistically significant difference (p=0.002) was found between the difference in mouth opening and the duration of the procedure. Measuring pain and swelling with VAS, the mean total pain score was 4.03±2.82, and the swelling total score was 4.96±3.03. There was no statistically significant difference between the pain and swelling total scores and the gender and dental positions of the patients. The OHIP -14 total score was recorded as 0-36 (13.3±8.19). A statistically significant difference was found between the OHIP-14 total score and the age of the patients (p=0.033) and the difference in mouth opening (p=0.022). Conclusion: The quality of life of the patients after the procedure is affected depending on the degree of pain, edema and trismus. As a result, as the age of the patients increases and the duration of the procedure increases, the rate of postoperative complications increases and it is concluded that the quality of life decreases significantly. Knowing the complications of impacted tooth extraction and the factors that cause these complications is of great importance in order to minimize the complications.