Üniversite yöneticilerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi ile kendini geliştirme arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi(KKTC örneği)
Evaluation of the relationship between the emotionmanagement and self development levels on themanagement process of the university administrators(TRNC sample)
  1. Tez No: 757329
  2. Yazar: BAHAR ÖZGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OXANA MANOLOVA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim süreçleri, duygu yönetimi, kendini geliştirme, Management processes, emotion management, self-development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada, KKTC üniversite yöneticilerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi ve kendilerini geliştirmeye ilişkin görüşlerini saptamak, duygu yönetimi ile kendini geliştirme düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek ve elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 eğitim öğretim yılında KKTC'de faaliyet gösteren 10 üniversitede görev yapmakta olan 225 üniversite yöneticisi oluşmaktadır. Araştırma kapsamında tam sayım yoluyla 225 yöneticiden 161 (%72) katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çoruk (2012) tarafından geliştirilen“Yönetim Süreçleri Açısından Duygu Yönetimi Ölçeği”ve Kasapoğlu (2009) tarafından geliştirilen“Kendini Geliştirme Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ortalama, standart sapma; cinsiyet değişkeni için T-testi; akademik ünvan, akademik kıdem, yöneticilik kıdemi,idari görev ve yürütülen ders sayısı değişkenlerine göre Tek Yönlü ANOVA ve Scheffe analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, üniversite yöneticilerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi davranışı karar verme ve iletişim sürecinde“tamamen”düzeyinde, planlama, örgütleme, eşgüdümleme ve değerlendirme boyutlarında“katılıyorum”düzeyinde olarak bulunmuştur. Araştırmada üniversite yöneticilerinin duygu yönetimi davranışını“katılıyorum”düzeyinde yeterli bulduklarını belirtmişlerdir. Üniversite yöneticilerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi davranışı cinsiyet, idari görev ve yürütülen ders sayısı değişkenlerine göre farklılık iv göstermezken, akademik ünvan, akademik kıdem ve yöneticilik kıdemi değişkenlerine göre bazı yönetim süreçlerinde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Üniversite yöneticilerinin kendini geliştirme davranışını ise ruhsal boyutta“her zaman”, zihinsel, fiziksel-bedensel ve duygusal sosyal boyutlarda“çoğu zaman”gösterdikleri belirlenmiştir. Araştırma üniversite yöneticileri kendini geliştirme davranışını“çoğu zaman”gösterdiklerini belirtmişlerdir. Üniversite yöneticilerinin kendini geliştirme davranışlarının cinsiyet, akademik unvan, akademik kıdem, yöneticilk kıdemi, idari görev ve yürütülen ders sayısı değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı bulunmuştur. Üniversite yöneticilerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi davranışı ile kendini geliştirme arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the opinions of TRNC university administrators about emotional management and self-development in terms of management processes, to determine the relationship between emotional management and self-improvement and to make suggestions in the direction of the findings obtained. The universe of the research consists of 225 university administrators who are working in 10 universities setteled in TRNC in 2016-2017 academic years. In the scope of the research, a total of 161 (72%) participated of the 225 administrators were reached through a full count sampling methot. The“Management Processes Emotion Management Scale”developed by Çoruk (2012) and the“Self-Improvement Scale”developed by Kasapoğlu (2009) were used as data collection tools in the research. In the analysis of the obtained data, standard deviation; T-test for gender variation; One-way ANOVA and Scheffe analyzes were applied academic seniority, managerial seniority, administrative duties according to the administrative tasks and the number of courses carried out. According to research findings, it was found to be in the level of“completely agree”in terms of management processes of university administrators, emotional management decision making and communication process behaviors and it was also found to be in the level of“I agree”in the dimensions of planning, organizing, coordination and evaluation. In the research, university administrators stated that their emotional management behavior is at the level of“I vi agree”. While emotional management behaviors do not differ according to gender, administrative duty and number of courses carried out. In terms of management processes of university administrators, it has been determined that it differs in some management processes according to academic title, the academic seniority and seniority variable management. It has been found out the self-development behaviors of the university administrators are“always”in the spiritual dimension and it is determined to show“often”in mentally, physically and emotionally social dimensions. Research has shown that university administrators“often”demonstrate self-development behavior. It has been found that the self-development behaviors of university administrators do not differ significantly according to gender, academic title, academic seniority, managerial seniority, administrative duties and number of courses carried out. In terms of the management processes of the university administrators, there was a positive and significant relationship between emotional management behavior and self-improvement.