Robotik üroloji cerrahisinde hasta konfor düzeyleri ve hemşirelik bakımlarının incelenmesi
Patient comfort levels and investigation of nursing care in robotic urology surgery
- Tez No: 757387
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, Konfor, Ameliyat süreci, Robotik cerrahi, Perianestezik bakım, Nursing care, Comfort, Operation process, Robotic surgery, Perianesthetic care
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu araştırma robotik üroloji cerrahisinde hasta konfor düzeyleri ve hemşirelik bakımlarının incelenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan araştırmanın evrenini Ocak-Nisan 2022 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan özel bir üniversite hastanesinin üroloji kliniğinde da vinci robotik sistem ile ameliyat için yatışı yapılan yetişkin hastalar oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmeyerek çalışmaya katılmayı kabul eden 74 hasta ile çalışma tamamlandı. Veriler“Bireysel Bilgi Formu”,“Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası (KPHBS) ve ”Perianestezi Konfor Ölçeği" (PKÖ) kullanılarak yüz yüze 30 dk görüşme ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 63,784±10,649 ve %90,5'i erkek, %87,8'i lise mezunu, %59,5'nin robotik radikal prostatektomi ameliyatı olduğu belirlendi. Hastaların Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası toplam puan ortalamasının 120,83±13,98 ile iyi düzeyde ve Perianestezi Konfor Ölçeği toplam puan ortalamasının 3,59±0,24 düşük düzeyde saptandı. Ameliyathane kalış süresi ile perianestezi konfor ölçeği puanları arasında pozitif ilişki olduğu belirlendi (r=0,247, p=0,034). Sonuç: Araştırmada Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası puanı yüksek düzeyde olmasına rağmen Perianestezi Konfor Ölçeği ile arasında ilişki olmadığı ve Perianestezi Konfor Ölçeği puanının çok düşük düzeyde olduğu belirlendi. Bu durumun ameliyathane kabul ile başlayan süreçlerin nitelik olarak yetersizliğinden kaynaklandığı saptandı. Hemşirelerin hastaların bireysel özelliklerini göz önüne alarak bütüncül girişim planlamaları ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla kurum politikalarını geliştirerek hemşirelerin bilgi, deneyim ve tecrübelerinin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to analyze patient comfort levels and nursing care in robotic urology surgery. Materials and Methods: Population of this descriptive and cross-sectional study consisted of adult patients hospitalized for surgery with da vinci robotic system in urology clinic of a private university hospital in Istanbul between January and April 2022. The study was completed with 74 patients who agreed to participate in the study, by not choosing a sample. Data were collected through a 30-minute face-to-face interview using the“Individual Information Form”, the“Quality Perioperative Nursing Care Scale (QPNCS), and the ”Perianesthesia Comfort Scale" (PCS). Descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman correlation analysis were used to analyze the data. Results: Mean age of patients participating in this study was 63,784±10,6492. 90.5% of patients were male, 87.8% of them were high school graduates, and 59.5% had robotic radical prostatectomy surgery. Average of QPNCS total score was 120.83±13.98 at a good level, and PCS total score average was 3.59±0.24 at a low level. There is a positive correlation between length of stay in operating room and PCS scores (r=0.247, p=0.034). Conclusion: This study determined that QPNCS score was high and PCS score was at a very low level. However, there was no relationship between these scores. This outcome was caused by inadequacy of processes starting with admission to operating room. It is recommended to increase knowledge and experience levels of nurses by developing institutional policies to increase quality of life and to plan interventions by considering individual characteristics of patients.