The role of new media (BBC and AJE) in covering Sudanese 2018-2019 revolution's events
Sudan 2018-2019 devrimi'nin olaylarını ele almada yeni medyanın (BBC ve AJE) rolü
- Tez No: 757390
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZEN ÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sudan Devrimi, Protestocular, Gösteri, new media, Sudan revolution, protesters, Demonstration
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı yeni medyanın (BBC ve AJE web siteleri) etkisini incelemektir. Çalışmada 2018'in sonlarında bir halk devrimi olarak başlayıp 11 Nisan 2019'da Albashir rejiminin çökmesiyle sonuçlanan devrim sürecinin öncesi, devrim sırasında ve sonrasında yaşanan gelişmeler ele alınmıştır. Bu çalışmanın yürütülmesinde eleştirel söylem analizi kullanılmıştır. Bu çalışmanın verileri, Sudan devrimi öncesi, sırası ve sonrasında 6 Nisan 2019 ile 30 Haziran 2019 tarihleri arasında yayınlanan 45 BBC haberinden ve 26 AJE haberinden oluşan 71 haber seçilmiştir. Çalışmada web sitelerinin BBC ve AJE Sudan'daki son devrim ve yeni gelişmelerde medyanın konumu araştırırılmıştır. Çalışma, Fairclough CDA için üç boyutlu çerçevesini takip etmiş ve sadece haberler için tasarlandığı Bells 1991 modeli kullanılmıştır. Sonuçlar, BBC ve AJE'ye göre Sudan Devrimi'nin hedeflerinin Cumhurbaşkanı Ömer Albashir'i görevden almak ve BBC'nin Albashir'i devrik Başkan ve AJE'nin onu uzun süredir hükümdar olarak tanımlamasından sonra yükselen devrim ritmi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca BBC, şiddeti doğrudan Sudan'daki belirli askeri örgütlerle ilişkilendirmekten kaçınmış ancak AJE, iktidardaki orduyu, hızlı destek güçlerini ve Ömer Albashir'i şiddet aktörleri olarak belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the influence of new media (BBC and AJE websites) In covering the Sudan 2018 -2019 revolution before, during and after the end of Albashir's regime which collapsed on 11 April 2019 after a popular revolution erupted since late 2018. Critical discourse analysis used to conduct this study. Data of this study were collected from 71 news. Consists of 45 news of BBC and 26 news of AJE published between 6 April 2019 to 30 June 2019 before, during and after the time of Sudanese revolution, these were chosen to assess the coverage of two websites BBC and AJE to the Sudan recent revolution and investigate agenda of new media. The study was following Fairclough's three-dimensional framework for CDA and employed Bell's 1991 model because it was designed especially for news analysing. The results revealed that goals of Sudanese revolution according to BBC and AJE are the removal of president Omer Albashir, and the rythm of revolution raised particularly after BBC described Albashir as an ousted president and AJE described him as a long-time ruler. Also-BBC avoid connecting violence directly with Sudanese specific military organizations but AJE mentioned ruling military, rapid support forces and Omer Albashir as violence actors.