Diz eklem hareket açıklığı ölçümünde giyilebilir hareket sensörlerinin geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesi
Investigation of the validity and reliability of wearable motion sensors in knee joint movement meausurement
  1. Tez No: 757391
  2. Yazar: AYŞEGÜL KOÇAK BÜYÜKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz Eklem Hareket açıklığı, Giyilebilir Hareket Sensörleri, MetamotionRL, Knee Range of Motion, MetamotionRL, Wearable Motion Sensors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Eklem hareket açıklığı (EHA), kas-iskelet sisteminin işlevini belirleyen faktörlerden biridir, doğru ve tekrarlanabilir bir yöntemle ölçülebilmeli ve kaydedilebilmelidir. Bu çalışmada; diz ekleminde EHA'nın giyilebilir hareket sensörleri ile ölçülmesinin geçerli ve güvenilir bir ölçüm yöntemi olup olmadığının araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışma Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde 15 Aralık 2021 – 15 Nisan 2022 tarihleri arasında, 18-25 yaş arası 70 sağlıklı üniversite öğrencisi ile yapılmıştır. Katılımcıların dominant diz eklemi EHA'ları hem dijital gonyometre (Meloq EasyAngle) hem de giyilebilir hareket sensörleri (MetaMotionRL) ile ayrı ayrı ölçüldü. Diz eklemi aktif fleksiyon açısı önce birinci değerlendirici tarafından; dijital gonyometre (Meloq EasyAngle) ile 3 kez ölçüldü ve en yüksek değer kaydedildi. İki adet giyilebilir hareket sensörü dominant alt ekstremitede tibia ve femur orta noktası hizasında uyluk ve bacak dış kenarına velkrolu bant ile sabitlendi. Birinci değerlendirici tarafından diz eklemi aktif fleksiyon açısı MetamotionRL ile 3 kez ölçüldü ve en yüksek değer kaydedildi. Sensörler çıkarıldı ve 10 dakika içinde tekrar takılarak aynı değerlendirici tarafından ikinci kez aynı yöntemle ölçüldü ve en yüksek değer kaydedildi. Sensörlerin çıkarılmasını takiben katılımcı aynı odada farklı bir muayene masasına alındı ve sensörlerin uygulanması sonrasında protokole uygun olarak ikinci değerlendirici tarafından ölçüm 3 kere gerçekleştirildi ve en yüksek değer kaydedildi. Değerlendirici içi ve değerlendiriciler arası güvenilirlik Sınıf İçi Korelasyon (ICC) testi ile; gonyometre ve giyilebilir hareket sensörü ölçümleri arasındaki uyum (geçerlilik) Spearman korelasyon testi ile değerlendirildi. Giyilebilir hareket sensörü ile yapılan ölçümlerde değerlendirici içi (ICC p=0,000) ve değerlendiriciler arası (ICC p=0,000) güvenilirlik yüksek bulunmuştur. Dijital gonyometre ile ölçülen diz aktif fleksiyon açısı ile giyilebilir hareket sensörü ile yapılan ölçüm arasında yüksek korelasyon (Spearman rs=0,865, p=0,000) gözlenmiştir. Bu çalışmada, 18-25 yaş arası sağlıklı erişkinlerde MetaMotionRL marka giyilebilir hareket sensörleri ile yapılan diz aktif fleksiyon eklem hareket açıklığı ölçümünün geçerli ve güvenilir bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Joint range of motion (ROM) is one of the factors that determine the function of the musculoskeletal system. It should be able to be measured and recorded with an accurate and repeatable method. In this study, it is aimed to investigate whether measuring ROM in the knee joint with wearable motion sensors is a valid and reliable measurement method. The study was conducted with 70 healthy university students between the ages of 18-25 at the Department of Physiotherapy and Rehabilitation of the Faculty of Health Sciences of Haliç University between 15 December 2021 and 15 April 2022. Dominant knee ROM of the participants was measured separately with both digital goniometer (Meloq EasyAngle) and wearable motion sensors (MetaMotionRL). The first evaluator first evaluated knee joint active flexion angle; it was measured 3 times with a digital goniometer (Meloq EasyAngle) and the highest value was recorded. Two wearable motion sensors were fixed with velcro tape on the outer edge of the thigh and leg at the level of the midpoint of the tibia and femur in the dominant lower extremity. Active flexion angle of the knee joint was measured 3 times with MetamotionRL by the first evaluator and the highest value was recorded. The sensors were removed and reinserted within 10 minutes and measured a second time by the same evaluator with the same method, and the highest value was recorded. Following the removal of the sensors, the participant was taken to a different examination table in the same room, and after the application of the sensors, the second evaluator in accordance with the protocol performed the measurement 3 times and the highest value was recorded. Intra-rater and inter-rater reliability with the Intraclass Correlation (ICC) test; the concordance validity between goniometer and wearable motion sensor measurements was evaluated with the Spearman correlation test. Intra-rater (ICC p=0.000) and inter-rater (ICC p=0.000) reliability was found to be high in measurements made with the wearable motion sensor. A high correlation (Spearman rs=0.865, p=0.000) was observed between the active flexion angle of the knee measured with a digital goniometer and the measurement with the wearable motion sensor. In this study, it was concluded that active flexion angle range of motion measurement of the knee joint in healthy adults between 18-25 years of age by using MetamotionRL brand wearable motion sensors was a valid and reliable method.