Filistin sorununa Şii bir yaklaşım -Seyed Ziâeddin Tabâtabâî örneği -
A Shiite approach to the palestinian problem - The example of Seyed Ziâeddin Tabatabâi -
  1. Tez No: 757422
  2. Yazar: SAYED NABIULLAH HABIBI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, İran, Şii, Filistin, Kudüs, Ziâeddin Tabâtabâî, History of Islam, Iran, Jerusalem, Shia, Ziyaeddin Tabatabai
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kudüs ve Filistin meselesi karşısında stratejisi ve takip ettiği siyaset itibariyle anlaşılmaya ve üzerinde durulmaya ihtiyaç duyulan bir coğrafya ve ideoloji olarak İran ve Şii dünyanın yaklaşımı önemli bir başlık olarak üzerinde durulmaya muhtaçtır. Bu müstakil bir başlık olmakla birlikte bu tezin çerçevesinin dışındadır. Bu çalışmada İranlı bir devlet adamının sürgün yıllarında Kudüs'te Kudüs müftüsünün yanında yer alarak müdafaa çalışmalarına katılması ve uzun bir süre burada ikamet ederek süreçlerin yönetilmesinde yer almış bulunan Ziâeddin Tabâtabâî'nin Kudüs ve Filistin meselesine dair yaklaşımları ele alınmıştır. Konuyla ilgili farsça olarak Rıza Azeri Şehirzâi tarafından kaleme alınmış Ziâeddin Tabâtabâî ve Filistin isimli bir çalışma üzerinden değerlendirilmiştir. Tabâtabâî'nin İran'ın o dönemde resmi siyasetinin dışında bir görünümle çalışmaları yürüttüğü sürece ilişkin görüş ve açıklamaları bu çalışmada yer almıştır. Farsça ve İran'da yayınlanan bir çalışma olması vesilesiyle İran'ın resmi ya da gayri resmi görüşlerini yansıtan fikirlerin anlaşılmasına katkı sağlayacağı mütalaa olunmuştur. Çalışmamızın son başlığı ise İran'da devlet başkanlığı yapmış Tabâtabâî'nin Kudüs ve Filistin meselesi ile ilgili çalışmaları bağlamında bilgi ve değerlendirmeler sunulmuştur. Çalışmanın mütemmim bir cüzü olması amacıyla çalışmaya kaynaklık etmiş Azeri'nin çalışmasının tercümesi ilim camiasının bilgisine sunulmuştur. Ziâeddin Tabâtabâî özelinde Şii bir devlet adamının Filistin ve Kudüs meselesindeki durumunu ele aldığımız bu çalışmada öncelikli olarak Azeri'nin bu konuya tahsis edilmiş çalışmasındaki malzemeler kullanılmıştır. Buna ek olarak Arapça, Türkçe ve Farsça olarak yazılmış ve kaynakçada tadat edilmiş pek çok kaynak bu çalışmanın alt yapısında ve vücuda getirilmesinde istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of its strategy and politics towards the Kudus and Palestine issue, Iran's and the Shiite world's approach as a geography and ideology needs to be understood and it is emphasized as an important topic. Although it is a separate title which is outside of the scope of this thesis. In this study, the approaches of an Iranian statesman, Ziyâeddin Tabatabai, who took part in the resistance of Palestine by standing next to the mufti of Kudus during his exile years and took part in the management of the processes by residing there for a long time, His view and understanding over the issue of Jerusalem and Palestine are discussed. It has been evaluated through a study called Ziyâeddin Tabatabai and Palestine, which was written by Reza Azarı Shahrezae in Persian. Tabatabai's views and statements about the process of Iran's work with a view outside of the official policy at that time are included in this study. It is thought that it will contribute to the understanding of ideas that reflect Iran's official or unofficial views on the occasion of being a study published in Persian and Iran. The last part of this study is the ideas and evaluations of Tabatabai, who was the head of state in Iran, in the context of his work on the issue of Kudus and the Palestinian. As a complement part of the study, the translation of Azari's work, which was the source of this study, had presented to the knowledge of the scientific community. In this study, in which we deal with the situation of a Shiite statesman on the Palestine and Kudus issue in particular, Ziyâeddin Tabatabai, primarily the materials in the work of Azeri devoted to this subject were used. In addition, many sources written in Arabic, Turkish and Persian and modified in the bibliography were used in the infrastructure and body of this study.