Ebeveynlerin aile aidiyetlerinin bebek bağlanması üzerine etkisi
The effect of parents' family becomings on baby attachment
  1. Tez No: 757659
  2. Yazar: ESMA TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TOPATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, paternal bağlanma, aidiyet, maternal bağlanma, Midwifery, paternal attachment, belonging, maternal attachment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bireyin toplum içinde kurduğu ilişkilerini ve gelecekteki sosyal statülerini belirleyecek en önemli faktörlerden birisi aile bireyleriyle kurduğu ilişkilerin niteliğidir. Çünkü aile içinde ilk olarak ebeveyn bebek bağlanmasının sağlıklı kurulması ile başlayan bu ilişki, çocuğun ileriki yaşamında olumlu ya da olumsuz izler bırakmaktadır. Bu araştırmada, ebeveynlerin kendi aile aidiyetlerinin bebek bağlanması üzerine etkisini inceleyen tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Çalışmanın veri toplama süreci 422 anne ve 422 babaya Anket Formu, Maternal Bağlanma Ölçeği, Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği ve Aile Aidiyeti Ölçeği kullanılarak yürütülmüştür. Bu çalışmada Aile Aidiyeti Ölçeği toplam puan ortalamalarının istatistiksel açıdan cinsiyete göre farklılık göstermediği belirlenmiştir (p=0,041). Çalışmaya katılan kadınların Maternal Bağlanma Ölçeği puan ortalaması 97,84 ± 7,78'dir. Annelerin eğitim düzeyi, çalışma durumu, gebeliğin planlı olması, ilk anne olma yaşı, yaşayan çocuk sayısı ve aile aidiyetinin bağlanma düzeyini etkileyen bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Çalışmada Babaların Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği toplam puan ortalaması 70,40±11,30, Sabır ve Hoşgörü Alt Ölçeği puan ortalaması 31,9±5,41, Etkileşimden Zevk Alt Ölçeği puan ortalaması 25,37±5,75 ve Sevgi ve Gurur Duyma Alt Ölçeği puan ortalaması 13,04±2,47 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan babaların yaşı, gelir durumu ve ilk kez baba olma yaşının baba-bebek bağlanma düzeyini etkileyen bağımsız değişkenler olduğu tespit edilmiştir. Anne aidiyetinin ve baba bebek bağlanmanın maternal bebek bağlanma üzerindeki biçimlendirici etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur (β=-0,006; p=0,022). Bu sonuçlar anne ve babaların kendi aidiyet düzeylerinin ebeveyn bebek bağlanmasında belirleyici olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors that will determine the relationships established by the individual in society and their future social status is the quality of the relationships he establishes with family members. Because this relationship, which starts with the healthy establishment of parent-infant attachment in the family, leaves positive or negative traces in the future life of the child. In this research, the descriptive and relation-seeking type was conducted to examine the effect of parents' own family belonging on infant attachment. The data collection process of the study was conducted with 422 mothers and 422 fathers using the Questionnaire Form, Maternal Attachment Scale, Father-Infant Attachment Scale, and Family Belonging Scale. In this study, it was determined that the mean total score of the Family Belonging Scale did not differ statistically according to gender (p=0.041). The mean score on the Maternal Attachment Scale of the women participating in the study was 97.84 ± 7.78 and the education level of the mothers, employment status, planned pregnancy, age at first motherhood, the number of living children, and family belonging were determined as independent variables affecting the attachment level. In the study, the Fathers' Father-Infant Attachment Scale total score average is 70.40±11.30, Patience and Tolerance Subscale mean score is 31.9±5.41, Pleasure from Interaction Subscale mean score is 25.37±5.75, and Love and Pride. The mean score of the Hearing Subscale was determined as 13.04±2.47. It has been determined that the age, income status and age of being a father for the first time of the fathers participating in the study are independent variables that affect the level of father-infant attachment. It was found that the formative effects of maternal belonging and paternal infant attachment on maternal infant attachment were significant (β=-0.006; p=0.022). According to these results, it can be said that the level of belonging of the mothers and fathers is determinant in parent-infant attachment.