A unification-based tool for learning of Turkish morphology
Türkçe'nin biçim biliminin bilgisayar yardımıyla öğretilmesi
- Tez No: 75772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: biçimbilim, biçimdizim, biçimbirim değişmeleri, bilgisayar destekli dil öğrenimi iv, Morphology, Morphotactics, Morphophonemics, Computer Aided Lan guage Learning m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz TÜRKÇE'NİN BIÇIMBILIMININ BİLGİSAYAR YARDIMIYLA ÖĞRETİLMESİ Pembeci, İzzet Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cem Bozşahin Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Deniz Zeyrek Ocak 1998, 58 sayfa Bu tez Türkçe'nin biçimbilimsel özelliklerinin bilgisayar destekli öğretimi ile il gili bir çalışmadır. Geliştirilen program ikinci dil olarak Türkçe öğrenenlere ve dilbilim öğrencilerine Türkçe'nin biçimbilimiyle ilgili alıştırmalar yapabilecekleri bir ortam sunacaktır. Biçimbilim özellikleri iki düzeyli biçimbilimsel modelle nıodellenmiştir. Bu modelde biçimbirim değişmelerine yol açan ses olayları iki düzeyli sesbilim kurallariyla, kökler ve ekler arasındaki sıralama kuralları ise özellik sınırlamalı bağlam bağımsız yeniden yazım kurallarıyla kodlanmıstır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A UNIFICATION-BASED TOOL FOR LEARNING OF TURKISH MORPHOLOGY Pembeci, İzzet M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cem Bozşahin Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Deniz Zeyrek January 1998, 58 pages This thesis is about developing a teaching tool for the morphology of Turkish. The tool will provide a practising environment for non-native learners of Turkish and students of linguistics. Two-level morphology is chosen for modelling the morphology of Turkish. In this model, morphophonemic processes are described by two-level phonology rules and the ordering constraints for the morphemes are encoded by a word grammar.