Ev hanımlarının gıda güvenliği ve beslenme konusu hakkındaki bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the knowledge levels of housewife on food safety and nutrition
  1. Tez No: 757722
  2. Yazar: RÜVEYDE KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Food Safety, Housewive, Nutrition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gıda güvenliği canlı yaşamı için vazgeçilmez bir olgu olmakla birlikte gün geçtikçe önemini artırmaktadır. Gıda güvenliği sağlık uygulaması gereken temel prensipleri içermek zorundadır. Gıda tedarik zincirinin en temel bilgilerinin insan sağlığı açısından öneminin bilinmesi toplumsal ve evrensel bir önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada Beylikdüzü Kalkan sokakta oturan 100 (yüz) ev hanımının Gıda güvenliği konusundaki bilgilerinin, gıdalarda bulunan bakterilerin, besin seçiminde, ürün satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğu konusunda bilgileri sorgulanarak çalışma yürütülmüştür. Çalışma kapsamında veriler 100 Ev Hanımı üzerinde değerlendirilmiştir. %32'si bakterilerle kontamine olmasından dolayı yaşanan gıda zehirlenmelerinin çok yaygın olduğunu düşünmektedir. Tüketicilerin %23'ü gıdalarda bulunan yapay renklerden çok endişeli oldukları belirlenmiştir. Tüketicilerin %40'ı gıdalarda bulunan bakterilerden son derece endişe duydukları belirlenmiştir. Kişilerin %94'ü yemeğe başlamadan önce her zaman ellerini yıkadıkları %44'ü ürün satın alırken doğaya zarar verme derecesinde onlar için önemli olduğunu ve %68'i ürün satın alırken lezzetli olmasının çok önemli olduğu belirlenmiştir. Kişilerin %87'si Gıda paketlerinde organik ifadesine baktıkları belirlenmiştir. İstatistiksel değerler tüketicilerin gıda satış ve tüketim yerlerinde, gıda güvenirliği açısından ne derece güvenilir bulduklarına ait istatistiklerin analizinde Ki Kare analiz testi kullanılmıştır. Bu analiz testine göre, restoranlar, 24 saat açık yerler ve kantinlerin analizleri belirlenmiş olup sonuçta, anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Anahtar Kelimler: Beslenme, Ev Hanımları, Gıda Güvenliği.
Özet (Çeviri)
Although food safety is an indispensable phenomenon for living life, it is increasing its importance day by day. Food safety has to include the basic principles that must be applied to health. Knowing the importance of the most basic information of the food supply chain in terms of human health is of social and universal importance. In this study, the study was conducted by questioning the know ledge of 100 (hundred) housewives living in Beylikdüzü Kalkan street about food safety, the bacteria in food, the points to be considered when choosing food and purchasing products. Within the scope of the study, the data were evaluated on 100 housewives. 32% of consumers think that food poisoning due to contamination with bacteria is very common. It has been determined that 23% of consumers are very worried about artificial colors in foods. It has been determined that 40% of consumers are extremely concerned about bacteria in food. It has been determined that 94% of the people always wash their hands before starting the meal, 44% of them when purchasing a product, it is important for them to damage the nature, and 68% of them are determined that it is very important to be delicious when purchasing a product. It has been determined that 87% of the people look at the organic expression on food packages. Chi-square analysis test was used to analyze the statistics of how reliable the statistical values are in terms of food safety in food sales and consumption places. According to this analysis test, the analyzes of restaurants, 24-hour places and canteens were determined, and no significant relationship was found in the end.