Dijital kültür çağında teknoparkların yeri: Çanakkale Teknopark firma çalışanlarının görüşleri üzerine nitel bir araştırma
The place of technoparks in the age of digital culture: A qualitative research on the opinions of the employees of Çanakkale Technopark company
  1. Tez No: 757831
  2. Yazar: SİBEL ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EMRE BİLİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital, Dijitalleşme, Dijital Kültür, Yeni Medya, Teknopark, Digital, Digitalization, Digital Culture, New Media, Technopark
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Teknolojinin hızlı gelişim göstermesi gündelik ve çalışma hayatının alışkanlıklarında değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Dijital araçların her alana nüfuz etmesi ve internete erişimin kolaylaşması bireylerin sosyal ilişkilerini, gündelik hayat alışkanlıklarını ve çalışma şekillerinin normlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Bu noktada toplumu oluşturan bireyler tarafından gündelik hayatın belirleyicisi olan dijitalleşme kavramında yaşanan değişim ve dönüşümün doğru anlaşılması, dijital dünyanın yapısını kavrayabilmek ve dijitalin oluşturduğu dijital kültürü benimseyebilmek adına büyük önem taşımaktadır. Günümüzde bütün modern toplumlarda var olan teknopark kurumları, araştırma-geliştirme ve inovatif süreçlere destek olan yapıları itibariyle dijitalleşme konusunda anahtar konumdadır. Bu çalışmanın amacı, dijitalleşme, dijital kültür kavramlarının bu kadar önem arz eden teknoparklarla olan ilişkisini açıklamak ve dijital kültürün yayılmasında teknoparkların rolünü öğrenmektir. Çalışmada belirlenen amaca ulaşmak için nitel araştırma yöntemi olan görüşme tekniği seçilmiş ve örneklem olarak belirlenen Çanakkale Teknopark içerisinde faaliyet gösteren firma sahipleriyle; dijital, dijital kültür, yeni medya araçları, teknoparklar ve şirket tutumları temalı görüşmeler yapılmıştır. Firma sahiplerinin katılım sağladığı çalışmada elde edilen veriler MAQUA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizler kapsamında tüm boyutlar arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology has led to a change in habits in daily and working life. The penetration of digital tools into every field and the ease of access to the Internet have significantly affected individuals' social relations, daily life habits and norms of working styles. At this point, it is of great importance to understand the change and transformation in the concept of digitalization, which is the determinant of daily life, by the individuals who make up the society to understand the structure of the digital world adopt digital culture created by digital. The technopark, which exists in all modern societies today, is a comprehensive selection of research and development and innovations. The aim of the study is to target the technoparks of cultures and the targets of such important technoparks in digital scale production. In order to achieve the aim determined in the study, the interview technique, which is a qualitative research method, was chosen and the owners of the companies operating in Çanakkale Technopark were determined as the sample; Discussions were held on digital, digital culture, new media tools, technoparks and company attitudes. The data obtained in the study, in which the company owners participated, were analyzed using the MAQUA program. Within the scope of these analyzes, a significant relationship was found between all dimensions