Vajinismus olgularında erken dönem uyumsuz şemalar, kişilerarası problemler ve cinsiyet rolleri arsındaki ilişkiler
The relationship between early maladaptive schemas, interpersonal problems, and gender roles in vaginismus cases
  1. Tez No: 758250
  2. Yazar: ÖZGE GÜLER KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Cinsiyet Rolleri, Kişilerarası Problemler, Vajinismus, Early Maladaptive Schemas, Gender Roles, Interpersonal Problems, Vaginismus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı vajinismus tanısı olan ve olmayan kadınlarda erken dönem uyumsuz şemalar, kişilerarası problemler ve cinsiyet rolleri arasındaki ilişkileri incelemek ve gruplar arasındaki farklılığı araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 21-50 yaş arası 21'i vajinismus tanılı, 64'ü herhangi bir cinsel işlev bozukluğu olmayan toplam 85 kadın katılmıştır. Katılımcılara online ortamda erken dönem uyumsuz şemalarını tespit etmek için Young Şema Ölçeği Kısa Form 3, kişilerarası ilişkilerde yaşadıkları problem alanlarını tespit etmek için Kişilerarası Problemler Envanteri ve cinsiyet rollerini belirlemek için BEM Cinsiyet Rolleri Envanteri uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda erken dönem uyumsuz şemalar, kişilerarası problemler, cinsiyet rolleri ve bu değişkenlerin alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca, Kişilerarası Problemler Envanterinin alt boyutlarının vajinismusu yordayıcı etkileri olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma vajinismus ile söz konusu değişkenleri bir arada ele alması ile özgün değer taşımaktadır. Vajinismus ile Kişilerarası Problemler Envanterinin alt boyutlarının arasındaki ilişkileri inceleyen ilk çalışmadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar vajinismusun anlaşılması ve tedavi edilmesi konusunda literatüre önemli katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationships between early maladaptive schemas, interpersonal problems and gender roles in women with and without vaginismus, and to investigate the differences between groups. Materials and Methods: A total of 85 women aged 21-50 years, 21 with vaginismus and 64 without any sexual dysfunction, participated in the study. Young Schema Scale Short Form 3 was applied to the participants to detect early maladaptive schemas in the online environment, the Interpersonal Problems Inventory to identify the problem areas they experienced in interpersonal relationships, and the BEM Gender Roles Inventory to determine gender roles. Results: As a result of the analysis, significant relationships were found between early maladaptive schemas, interpersonal problems, gender roles and the sub-dimensions of these variables. In addition, sub-dimensions of the Interpersonal Problems Inventory were found to have predictive effects on vaginismus. Conclusion: This study has original value as it considers vaginismus and the mentioned variables together. This is the first study to examine the relationships between vaginismus and sub-dimensions of the Interpersonal Problems Inventory. The results obtained from the study make a significant contribution to the literature on understanding and treating vaginismus.