The Removal of trihalomethane precursors by activated carbon treatment
Trihalomethane öncülerinin aktif karbon arıtımı ile giderimi
- Tez No: 75828
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik Madde, Trihalometan Öncülleri, Trihalometanlar (THM' ler), Aktif Karbon, Adsorbsiyon, Uçurulamayan Organik Karbon (NPOC), Adsorblanabilen Organik Halojenler (AOX), UV Absorbans. VI, Natural Organic Matter, Trihalomethane Precursors, Trihalomethanes (THMs), Activated Carbon, Adsorption, Non-purgable Organic Carbon (NPOC), Adsorbable Organic Halides (AOX), UV Absorbance
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Öz THM ÖNCÜLLERİNİN AKTİF KARBON ARITIMI İLE GİDERİMİ Kesiktaş Çapar, Gökşen Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç.Dr. Göksel N. Demirer Aralık 1998, 135 sayfa İçmesuyu kaynaklan, özellikle de yüzey suları antropojenik ve doğal kökenli organik maddeler içermektedirler. Suda bulunan organik maddelerin, içmesuyu arıtma tesislerinde dezenfeksiyon amaçlı kullanılan klor ile reaksiyona girdikleri ve başlıca Trihalometan (THM) olarak adlandırılan klorlu yan-ürünlerin oluşmasına neden oldukları 1970'lerden bu yana bilinmektedir. THM'ler kanserojen olup, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin İçmesuyu Yönetmeliklerinde sınırlanması gereken maddeler olarak yer almaktadırlar. Türkiye'de THM'lerin sınırlandırılması ve kontrol edilmesi için herhangi bir çalışma ve yönetmelik bulunmamaktadır. Bu çalışmada THM öncüllerinin, İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisi' nin filtre çıkışında granül aktif karbon (GAC) adsorbsiyonu ile giderimi çalışılmıştır. Adsorbsiyon performansını bulmak amacıyla laboratuvar ölçeğinde sürekli adsorbsiyon kolonlarıçalıştırılmış ve UV absorbans, Uçurulamayan Organik Karbon (NPOC) ve THM parametreleri ile kırılma noktalan izlenmiştir. Bunlara ek olarak, adsorbsiyon hızını ve reaksiyon derecesini belirlemek amacıyla adsorbsiyon hız testleri yapılmıştır. Deneylerde kullanılan granül aktif karbonun (Filtrasorb 100) adsorbsiyon kapasitesini belirlemede Freundlich Isotherm sabitleri K ve l/n kullanılmış olup, bunlar sırasıyla 17.61 (mg/g)(L/mg)1/n ve 0.60 olarak bulunmuştur. Ayrıca, Ankara'nın çeşitli semtlerinden alınan 15 adet çeşme suyu örnekleriyle THM ölçümleri yapılmış ve THM konsantrasyonlarının EPA 1. Kademe Standardı olan 80 ug/L'den daha düşük olduğu gözlenmiştir. Analiz edilen örneklerden sadece üç tanesinde ölçülen TTHM konsantrasyonlarının 80 ug/L'ye yakın olduğu gözlenmiştir. Bu semtler Oran Sitesi, Konutkent ve Yüzüncüyü olup, bu noktalarda ölçülen TTHM konsantrasyonları sırasıyla 75.93 ug/L, 68.56 (xg/L ve 72.85 ug/L'dir. Bu konsantrasonlar, numune alınan 15 nokta içinde en yüksek TTHM değerleridir. İvedik Arıtma Tesisi ile sözkonusu noktalar arasındaki mesafeler dikkate alındığında, bu üç noktanın arıtma tesisine en uzak mesafelerde oldukları gözlenmiştir. Bu durum, yol boyunca fazladan TTHM oluşumu için ek reaksiyon süresi sağladığından, en yüksek TTHM konsantrasyonları sözkonusu üç noktada saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL OF THM PRECURSORS BY ACTIVATED CARBON TREATMENT Kesiktaş Çapar, Gökşen M. S., Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Göksel N.Demirer December 1998, 135 pages Drinking water supplies, mainly the surface water bodies contain organic matter of anthropogenic and natural origin. It has been known since 1970' s that the organic matter present in water reacts with chlorine that is used for disinfection purposes in drinking water treatment plants, and lead to the formation of chlorinated by-products, mostly the trihalomethanes (THMs). The THMs are known to be carcinogenic and regulated under the National Drinking Water Regulations in USA and Europe. In Turkey there is no study or regulation to limit and control THMs. In this study, the removal of THM precursors from İvedik Water Treatment Plant filter effluent water by granular activated carbon (GAC) adsorption was studied. Continuous bench-scale adsorption columns were employed for adsorption performance evaluation by mmonitoring breakthrough of UV Absorbance, Non-purgeable Organic Carbon (NPOC) and THM concentrations. Batch tests were performed for equilibrium studies and adsorption capacity evaluation. Further, rate tests were performed for adsorption rate and reaction order determination. For the capacity determination of the activated carbon used in the experiments (Filtrasorb 100), the Freundlich Isotherm constants K and 1/n were used, which were calculated as 17.61 (mg/g)(L/mg)1/n and 0.60 respectively. Moreover, THM concentrations were measured at 15 randomly selected points of the water distribution network of Ankara. The corresponding total THM (TTHM) concentrations were found to be lower than the EPA Stage 1 limit of 80 \igfL in all the points. In only three sampling points the TTHM concentrations were close to the limit. The TTHM concentrations were 75.93 ug/L, 68.56 ug/L and 72.85 jag/L, respectively. These concentrations were the highest of all measurements carried out at 1 5 points since the distances from İvedik Water Treatment Plant to these three sampling points were the longest among all the sampling points in the city. Thus, it was observed that additional contact time had been provided for the formation of additional TTHMs due to the longer distances along the way.