Yetişkin bireylerin iş stres düzeylerinin beslenme durumu ve diyet kalitesi üzerine etkisi
The effect of work stress levels of adult individuals on nutritional status and diet quality
  1. Tez No: 758391
  2. Yazar: EMİNE HATUN BUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE SEVEN AVUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti kalite indeksi, beden kütle indeksi, beslenme durumu, iş stresi, yetişkin bireyler, Mediterranaen diet quality index, body mass index, nutritional status, work stress, adult individuals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İş stresi günümüzde giderek artan kentleşme ve çalışma saatleri ile birlikte ön plana çıkan bir konu olup, birey yaşamının her alanını olduğu gibi, beslenme düzenini de etkileyebilmektedir. İş stresine bağlı olarak bireylerin beslenme durumu, besin seçimi ve diyet kalitesi değişebilmektedir. Bu nedenle bu araştırmada, yetişkin bireylerin iş stres düzeylerinin beslenme durumu ve diyet kalitesi üzerindeki etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışma Zeytinburnu Belediyesi'nin farklı birimlerinde görev alan gönüllü 384 yetişkin birey ile Kasım 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bireylerin sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik besin öğesi tüketim kayıtları ve antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu ve ağırlık) anket yoluyla alınmış; Akdeniz diyet kaliteleri ile iş stresi ise ölçekler kullanılarak hesaplanmıştır. İş stres düzeyi ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken (p>0,05), yaş, eğitim durumu, meslek, medeni durum, çalışma süresi ve gelir düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0,05). BKİ ile ADKİ arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak yetişkin bireylerin iş stres düzeylerinin beslenme durumuna, Akdeniz diyeti kalite indeksine ve beden kütle indeksine etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Work stress is an issue that comes to the fore today with increasing urbanization and working hours, and it can affect every aspect of an individual's life as well as their eating patterns. Depending on work stress, the nutritional status, food choice and diet quality of individuals may change. Therefore, in this study, it is aimed to determine the effect of work stress levels of adult individuals on nutritional status and diet quality. The study was carried out between November 2021 and May 2022 with 384 adult volunteers working in different units of Zeytinburnu Municipality. Sociodemographic characteristics, nutritional habits, 24-hour food consumption records and anthropometric measurements (height and weight) of the individuals were obtained through a questionnaire; mediterranaen diet quality and work stress were calculated using scales. While there was no significant relationship between work stress level and gender (p>0,05), there was a significant relationship between age, educational status, occupation, marital status, working time and income level (p0,05). A significant and positive relationship was found between body mass index and mediterranaen diet quality index (p0,05). As a result, it is seen that the work stress levels of adult individuals have an effect on nutritional status, mediterranaen diet quality index and body mass index.