Fikosiyanin ve proantosiyanidin antioksidan kapasiteleri ve enzim inhibisyonu etkileri
Antioxidant capacities and enzyme inhibition effects of phycocyanin and proanthocyanidin
- Tez No: 758399
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Enzim, Enzim inhibisyonu, Proantosiyanidin ve Fikosiyanin. Eylül 2022, 86 sayfa, Antioxidant activity, Enzyme, Enzyme inhibition, Proanthocyanidin and Phycocyanin. September 2022, 86 pages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızda fenolik bir bileşik olan Proantosiyanidin ve Fikosiyanin'in antioksidan kapasiteleri ile asetilkolinesteraz (AChE), α-glikozidaz, α-amilaz enzimleri ile insan eritrosit karbonik anhidraz (hCA) I ve II izoenzimleri üzerine in vitro inhibisyon etkileri araştırıldı. Yöntem: Çalışmanın ilk kısmında antioksidan ile radikal giderme kapasitesini gözlemlemek için, kuprik iyonları (Cu2+) indirgeme, ferröz iyonları (Fe2+) indirgeme, 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil serbest radikalini (DPPH·) giderme, 2,2´-azino-bis (3-etilbenztiyoazolin-6-sülfonik asit) radikalini (ABTS∙+) giderme ve N,N-dimetil-p-fenilendiamin radikalini (DMPD∙+) giderme aktiviteleri çalışıldı. Değerlendirme standartı olarak BHA, BHT, troloks ve α-tokoferol antioksidanları kullanıldı. Çalışmadaki ikinci aşama ise insan karbonik anhidraz enzimleri I ve II (hCA I ve II) Sefarose-4B-L-Tirozin Sülfanilamid afinite kolon kromatografisi ile saflaştırıldı. Enzimlerin saflığını ölçmek için sodyum dodesil sülfat-poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) yapıldı. Sonrasında Proantosiyanidin ve fikosiyanin'in hCA I, hCA II, AChE, α-amilaz ve α-glikozidaz enzimleriyle inhibisyon üzerine etkisi araştırıldı. Asetilkolinesteraz, hCA I, hCA II ,α-glikozidaz ve α-amilaz ile inhibisyon çalışmaları yapıldı ve IC50 değerleri hesaplandı. Bulgular Özellikle Proantosiyanidin maddelerinin standard maddelere göre oldukça etkili antioksidan aktivelere sahip olduğu gözllendi. Fikosiyanin'in de etkili bir şekilde ABTS radikallerini giderdiği gözlendi. Yine enzimlerin de kullanılan Asetazolamid, Takrin ve Acarboz gibi standard inhibitörlere kıyaslandığınd etkili bir şekilde inhibisyona sahip oldukları bulundu. Sonuç: Fikosiyanin ve özellikle Proantosiyanidin kuvvetli antioksidan sergilediği ve çalışmada kullanılan metabolik enzimler üzerinde de ciddi anlamda inhibisyona sahip olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, the antioxidant capacities of Proanthocyanidin and Phycocyanin, which are phenolic compounds, and their in vitro inhibition effects on acetylcholinesterase (AChE), α-glucosidase, α-amylase enzymes and human erythrocyte carbonic anhydrase (hCA) I and II isoenzymes were investigated. Method: In the first part of the study, to observe the antioxidant radical scavenging capacity, cupric ions (Cu2+) reduction, ferrous ions (Fe2+) reduction, 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil free radical (DPPH·) scavenging, 2,2´ -azino-bis (3-ethylbenzthioazoline-6-sulfonic acid) radical (ABTS∙+) scavenging activities and N,N-dimethyl-p-phenylenediamine radical (DMPD∙+) scavenging activities were studied. BHA, BHT, trolox and α-tocopherol antioxidants were used as evaluation standards. In the second step of the study, human carbonic anhydrase enzymes I and II (hCA I and II) were purified by Sefarose-4B-L-Tyrosine Sulfanilamide affinity column chromatography. Sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) was performed to measure the purity of the enzymes. Afterwards, the effects of proanthocyanidin and phycocyanin on inhibition by hCA I, hCA II, AChE, α-amylase and α-glucosidase enzymes were investigated. Inhibition studies were performed with acetylcholinesterase, hCA I, hCA II, α-glucosidase and α-amylase and IC50 values were calculated. Results: It was observed that especially Proanthocyanidin substances had very effective antioxidant activities compared to standard substances. Phycocyanin was also observed to effectively scavenge ABTS radicals. Again, enzymes were found to have effective inhibition when compared to standard inhibitors such as Acetazolamide, Tacrine and Acarbose. Conclusion Conclusion: It was found that phycocyanin and especially Proanthocyanidin exhibited strong antioxidants and had a serious inhibition on the metabolic enzymes used in the study.