Sınıf öğretmenlerinin eğitici çizgi romanlar ile ilgili görüşleri
Opinions of classroom teachers about educational comics
- Tez No: 758625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT SERKAN SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitici çizgi roman, sınıf öğretmeni, ilkokul, educational comics, classroom teacher, elementary school
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin eğitici çizgi romanlar ile ilgili görüşlerini incelemektir. Bu amaç ile çizgi roman ile ilgili alanyazın taraması yapılmıştır. Bu doğrultuda; çizgi romanların ne olduğu, çizgi romanların temel özellikleri, çizgi romanların tarihsel gelişimi, çizgi romanların ülkemizdeki tarihsel gelişimi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Eğitici çizgi romanların çeşitli değişkenler üzerindeki etkisini araştıran yurtiçi ve yurtdışında yapılan araştırmalar incelenmiştir. Yapılan çalışmalar, çizgi romanların daha çok ortaokul ve lise öğrencileri ile sosyal bilgiler, fen bilimleri, tarih dersleri ve dil öğretimi süreçlerinde kullanıldığını göstermektedir. İlkokul düzeyinde eğitici çizgi roman kullanımı ve bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar sınırlıdır. Bu neden ile çalışmada sınıf öğretmenlerinin ilkokul düzeyinde eğitici çizgi romanlar ile ilgili görüşleri araştırılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinde olgubilimsel desen ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak 8 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre sınıf öğretmenlerinin eğitici çizgi romanları ilkokul düzeyinde kullanımının eğitim öğretim açısından faydalı buldukları ve eğitici çizgi romanların ilkokul düzeyinde kullanılmasına ve eğitici çizgi romanlar ile ilgili eğitim almaya yönelik olumlu bir bakış açısına sahip oldukları görülmektedir. Araştırmanın sonucunda, sınıf öğretmenlerinin ve okul müdürlerinin eğitici çizgi romanları eğitim öğretim sürecine daha çok dahil etmesi için eğitici çizgi romanlar ile ilgili hizmet içi eğitimler alması, sınıf öğretmenlerinin teknolojiye yönelik hizmet içi eğitimler alması, eğitici çizgi romanlara müfredatta yer verilmesi, eğitici çizgi romanlar ile ilgili daha büyük örneklemler ile nicel çalışmalar gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the opinions of classroom teachers about educational comics. For this purpose, a review of the literature related to comics was conducted. In this direction; information about what comics are, the main characteristics of comics, the historical development of comics, the historical development of comics in our country has been given. Studies conducted at home and abroad investigating the impact of educational comics on various variables have been examined. Studies have shown that comics are mostly used by middle and high school students in social studies, science, history lessons and language teaching processes. The use of educational comics at the primary school level and the studies carried out in this area are limited. For this reason, in the study, the opinions of classroom teachers about educational comics at the primary school level were investigated. The research was conducted with a phenomenological pattern in qualitative research methods. Semi-structured interview questions consisting of 8 questions were used as a data collection tool. The data were analyzed by content analysis method. According to the results obtained from the research, it is seen that classroom teachers find the use of educational comics at the primary school level useful in terms of education and that they have a positive outlook on the use of educational comics at the primary school level and on receiving education related to educational comics. As a result of the research, classroom teachers and school principals to be more involved in the educational process of educational comic books comic books related to educational in-service training, classroom teacher technology-oriented in-service training, educational comic books to be included in the curriculum, educational comic books related to a quantitative study with a larger sample is suggested to be performed.