Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin sosyal dışlanma bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of Syrians living in Turkey in the context of social exclusion
  1. Tez No: 758698
  2. Yazar: GİZEM AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MUALLA YÜCEOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Sosyal Dışlanma, Arap Baharı, Geçici Koruma Statüsü, Migration, Social Exclusion, Arab Spring, Temporary Protection Status
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bireyler ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel vb nedenlerle gönüllü veya zorunlu olarak yerleşim yerlerini değiştirmişlerdir. Göç, toplum yaşamını her anlamıyla etkilemiş ve günümüzde de hala etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Göç eden bireyler ile yerleşik halkın uyum sağlayamaması yerleşik halk tarafından dışlayıcı bir yaklaşımın benimsenmesi ciddi bir sorundur ve bu sorun zamanla sosyal dışlanma kapsamı içinde hala etkilerini sürdürmektedir. Özellikle 2010 yılında Tunus'ta başlayan, 2011 yılında Suriye'de etkisini şiddetli bir biçimde devam ettiren Arap Baharı neticesinde Suriyeliler komşu ülke Türkiye'ye sığınmıştır. Ülkemizde Suriye'de yaşanan iç savaştan sonra meydana yaşanan göç, mülteci sorununu ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı ilk olarak Suriye'den gelen kişilerin yasal statülerinin nasıl olacağı, hangi alanlarda ne şekilde yararlanabilecekleri konusunda çeşitli düzenlemeler yapılarak hukuki statüleri belirlenmiştir. Bu çalışma, Suriye'den ülkemize göç eden bireylerin zaman içerisinde yaşadığı sorunların giderek arttığı, yaşanan bu sorunların çözümü olarak da sosyal içerme politikaları ile uyum sürecinin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Individuals have voluntarily or compulsorily changed their settlements due to economic, social, political, cultural, etc. reasons. Migration has affected the social life in every sense and still continues to be effective today. The inability of immigrants and settled people to adapt is a serious problem, and the adoption of an exclusionary approach by the settled people is still a serious problem within the scope of social exclusion over time. Especially as a result of the Arab Spring, which started in Tunisia in 2010 and continued its influence in Syria in 2011, Syrians took refuge in the neighboring country Turkey. Migration in our country after the civil war in Syria has revealed the refugee problem. Therefore, first of all, the legal status of people coming from Syria has been determined by making various arrangements about how they will benefit and in which areas they can benefit. This study reveals that the problems experienced by individuals who immigrated from Syria to our country gradually increase over time, and as a solution to these problems, the adaptation process with social inclusion policies should take place as soon as possible.