Eğitimde sosyal adalet çerçevesinde Türk Kızılayın eğitime destek faaliyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the education support activities of the Turkish Red Crescent in the framework of social justice in education
  1. Tez No: 758708
  2. Yazar: CEYDA TÜRKKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Civil Society, Disadvantaged Children, Social Justice, Turkish
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitimde sosyal adalet çerçevesinde Türk Kızılayın eğitime destek faaliyetlerini incelemektir. Araştırma, eğitimde sosyal adaletin sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının rolünü sorgulayan literatür üzerine temellendirilmiş olup araştırma kapsamında Türk Kızılayın bu amaçla yürüttüğü faaliyetlerin planlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri incelenmiştir. Durum çalışması modelinden faydalanılarak gerçekleştirilen araştırmanın verileri, görüşme ve doküman analizi yöntemleri birlikte kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma grubunu Türk Kızılayda görev yapan 20 yönetici oluşturmaktadır. Söz konusu katılımcıların 13'ü merkez yönetimdeki eğitim desteği ile ilgili faaliyet yürüten birim yöneticileri, 7'si taşra yönetimindeki şubeleri temsilen il şube yetkilileridir. Araştırmanın görüşme verileri, araştırmacı tarafından, beş uzman görüşü alınarak geliştirilen görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin analizi MAXQDA programı kullanılarak içerik analizi tekniği ile gerçekleştirilmiş olup sonuçlar doküman verileri ile genişletilmiş ve desteklenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Türk Kızılayın, dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklara yönelik çok çeşitli eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiği, bu faaliyetlerin çocuklara bilişsel, sosyal ve duygusal pek çok faydası olduğu görülmektedir. Gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri süreçlerine ilişkin; kaynak temini, iş birliği ve süreklilik sağlama yöntemlerinin, faydalanıcı seçimi kriterlerinin, kurum yöneticilerine göre hizmetlerin çocuklara etkilerinin incelendiği çalışma, yönetici görüş, eleştiri ve önerileriyle zenginleştirilmiştir. Türk Kızılayın, sosyal hizmet sunma göreviyle, sahip olduğu özel statüsü, uluslararası çalışmaları, tarihi, geniş maddi ve insan kaynağı ile eğitimde sosyal adaletin sağlanmasına katkı sağlayacak hizmetler sunduğu görülmektedir. Söz konusu hizmetlerin son yıllarda, kurumsal yapıdaki profesyonelleşme süreçlerinin ve geliştirilen stratejik yönetim anlayışının etkisi ile arttığı, derneğin eğitim alanında yürüttüğü çalışmalara önem verdiği görülmektedir. Kurumun eğitim hizmetleri konusunda yaşadığı en önemli sorunun: toplumunun Türk Kızılayını“eğitim desteği sunma”rolüyle özdeşleştirememesi, bu algı yanılgısının tüm hizmet süreçlerini farklı yönlerden etkilemesi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the educational support activities of the Turkish Red Crescent within the framework of social justice in education.The research is based on the literature questioning the role of non-governmental organizations in ensuring social justice in education, and within the scope of the research, the planning, implementation and evaluation processes of the activities carried out by the Turkish Red Crescent for this purpose were examined. The data of the research, which was carried out using the case study model, were obtained by using the interview and document analysis methods together. The sample of the study consists of 20 managers working in the Turkish Red Crescent. 13 of them are unit managers carrying out activities related to training support in the central government, and 7 of them are provincial branch officials representing the branches in the provincial administration. The interview data of the research were collected by the researcher with the semi structured interview form developed by getting the opinions of five experts. The analysis of the data was carried out with the content analysis technique using the MAXQDA program, and the results were expanded and supported by the document data. According to the results of the research, it is seen that the Turkish Red Crescent carries out a wide variety of educational activities for all children, especially disadvantaged children, and these activities have many cognitive, social and emotional benefits for children. Regarding the training activities carried out; The study, which examines the methods of providing resources, cooperation and continuity, beneficiary selection criteria, and the effects of services on children according to institution managers, is enriched with manager opinions, criticisms and suggestions. Turkish Red Crescent provides services that will contribute to the provision of social justice in education with its special status, international studies, history, wide financial and human resources, with its duty to provide social services. It is seen that the these services have increased in recent years with the effect of the professionalization processes in the corporate structure and the strategic management approach developed, and that the association attaches importance to the studies it carries out in the field of education. It is seen that the most important problem experienced by the institution regarding education services is that the society cannot identify the Turkish Red Crescent with its role of“providing education support”, and that this misconception affects all service processes from different aspects.