Dimensions of student evaluation of teaching forms at university level
Üniversite düzeyindeki öğretime yönelik öğrenci değerlendirme anketlerinin boyutları
  1. Tez No: 758858
  2. Yazar: RABİA CEREN KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim elemanı değerlendirmesi, öğretim etkililiği, faktör yapısı, Student evaluation of teaching, instructional effectiveness, factorial structure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Öğretim etkililiği değerlendirilirken, geçerli bulgular elde etmek için farklı kaynaklardan veri toplamak esastır. Öğretim etkililiğini değerlendirmenin çeşitli yollarından biri olan Öğretim Elemanı Değerlendirmesi genellikle bir form aracılığıyla bir öğretim elemanının sınıf içi öğretim performansı hakkında öğrenci görüşlerine ilişkin veri toplamak amacıyla birçok akademik ortamda dönemin sonuna doğru uygulanan bir yöntemdir. Ancak bazı faktörler, öğrencilerin değerlendirme sürecinde formdaki maddelere verdiği yanıtları etkileyebilir. Yani, formun boyutları başlangıçta geliştirilenden farklı olabilir ve farklı sorular üzerinde farklı boyutlar ortaya çıkabilir. Bu çalışmanın amacı, bir vakıf üniversitesinin hazırlık okulunda kullanılan öğretim elemanı değerlendirme formunun boyutlarını inceleyerek farklı grupların değerlendirme formundaki maddeleri nasıl algıladıklarını görmektir. Katılımcıların tümü çeşitli seviyelerde İngilizce öğrenmekte olan kişilerdir. Veriler güz döneminde, öğretimin 12. haftasında, ilk ders saatinde toplanmıştır. Veriler, temel bileşenler analizi yapan bir yazılım programı kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, formun yapısının tek boyutlu olarak kabul edilebileceğini ve araştırmacı tarafından öğretim etkililiği olarak adlandırılan bir baskın gizil faktörün olduğunu ortaya koymuştur. Başka bir deyişle, farklı grupların cevapları çoğunlukla öğretim etkililiği ile ilgili olup diğer potansiyel faktörlerden etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
When instructional effectiveness is evaluated, it is essential to gather data from different sources to obtain valid judgments. Among several ways to assess instructional effectiveness, Student Evaluation of Teaching (SET), also known as Student Ratings of Instruction (SRI), is a process applied towards the end of the term in many academic settings to collect data generally through a form on the students' views about an instructor's in-class teaching performance. However, certain factors might affect students' responses to the items in the form during the SET process. That is, the dimensions of the form might be different from the initially developed one and different dimensions with different items might arise. The aim of the current study is to analyze the dimensions of an SET form in the preparatory school of a non-profit private university to see how different groups perceive the items in the SET form. The participants are all English language learners from different English language levels. The data were collected in the Fall term, in the 12th week of teaching, in the first contact hour. The data were analyzed through a software program running principal component analysis (PCA). The findings revealed that the structure of the form can be considered unidimensional and there is one dominant latent factor, named as instructional effectiveness by the researcher. In other words, the responses of the different groups are mostly related to instructional effectiveness and are not affected by other potential factors.