Kastamonu entegre ağaç sanayisinin tarihsel gelişimi ve ülke ekonomisine katkıları (1969-2020)
Historical development of Kastamonu wood integrated industry and its contributions to the country's economy (1969-2020)
  1. Tez No: 758895
  2. Yazar: ÖZLEM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR YURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu Entegre Ağaç Sanayisi, ağaç sanayisi, yonga levha tesisi, yatırım faaliyetleri, tarihsel gelişim, ihracat ve ithalat rakamları, Kastamonu Integrated Wood Industry, wood industry, particle board plant, investment activities, historical development, export and import figures
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kastamonu zengin orman varlığı, ağaç sektörünü tanıyan ve deneyimli bir geçmişe sahip işgücü potansiyeli, geniş arazi imkânları, dış pazarlara açılmayı sağlayabilen İnebolu limanı, Ankara gibi büyük bir pazara yakın olması gibi özellikleri nedeniyle ağaç sanayisinde Türkiye'nin önemli illerinden biri olmuştur. Bu önemli konumundan dolayı Kastamonu'da kurulmuş olan Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin 1969-2020 yılları arasındaki tarihsel gelişimi ülkemize ve ekonomisine katkıları, çalışmanın konusunu teşkil etmektedir. Çalışmaya, Tarihte Sanayileşme ve Ağaç Sanayisinin Tarihsel Gelişimi konularının incelenmesi ile başlanmıştır. Sonrasında Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'de Ağaç Sanayisi, Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin Tarihsel Gelişimi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayisinin Türkiye'deki Yatırım Faaliyetleri, Kastamonu Entegrenin Yurt Dışındaki Yatırım ve Faaliyetleri, Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin Türkiye'ye ve Türk Ekonomik Yapısına Katkısı ana başlıkları halinde incelenmiştir. Çalışmanın kaynak materyalini, Kastamonu Ağaç Entegre Arşivi Belgeleri, Türkiye ticaret dergileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kanunlar Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi ve şirketin süreli yayınları, sanayileşme tarihi, ağaç sektörü ile ilgili akademik çalışmalar, dergi ve makaleler oluşturmaktadır. Konu incelenirken, 1971'de dönemin imkânlarıyla üretim faaliyetlerine başlayan Kastamonu Ağaç Entegre Sanayisinin, 2020'ye kadar sürekli yeni yatırımlarla, modern makineleşmeyle daha donanımlı hale getirilmesi, Türkiye'de ve dünyada imalat ve satışının artırılarak milli ekonomiye önemli katkılar sağlaması ortaya konulmaya çalışılmıştır. KEAS fabrikaları, yılda iki milyon beş yüz bin m³ MDF, üç milyon yüz bin m³ yonga levha ve yetmiş milyon m3 laminat parke imalat kapasitesine malik olmuştur. Toplam 1 milyar 4 milyon dolar yıllık geliri, üretimdeki muvaffakiyet ve deneyimi ile 100'ün üzerindeki devlete gerçekleştirdiği satışla ağaç sanayisinde ilk sırada yer almıştır. Ayrıca Türkiye'deki liderliğinin yanı sıra Avrupa'da dördüncü, dünyada ise yedinci sırada gelmiştir. Bu kuruluş, müşterinin talebine göre ağacı %100 yenilenebilir imkânlardan elde ederek, üretimde doğaya hassas ve ileriki nesillere temiz bir dünya terk etme zihniyeti içeresinde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Kastamonu province is one of the important provinces of Turkey in the wood industry due to its rich forest presence, the presence of a workforce with an experienced background that knows the wood sector, wide land opportunities, İnebolu port that can open up to foreign markets, the surrounding cities and being close to a big market such as Ankara. Due to this important position, the historical development of Kastamonu Wood Integrated Industry, which was established in Kastamonu, between 1969-2020 and its contributions to the country's economy constitute the subject of the study. The study started with the study of the History of Industry and the Industrialization in Turkey. Then, the Historical Development of Kastamonu Wood Integrated Industry, the Establishment and Activities of Kastamonu Particleboard Plant, the Investment Activities of Kastamonu Integrated Wood Industry in Turkey, Kastamonu Integrated Wood Industry's Investments and Activities Abroad, Kastamonu Wood Integrated Industry's Contribution to the Economic Structure of Turkey were examined in 5 sections. The source material of the study consists of Kastamonu Tree Integrated Archive Documents, Turkish Trade journals, Official Gazette of the Republic of Turkey and the company's periodicals, history of industrialization, academic studies on the wood sector, journals and articles. While examining the subject, it was tried to reveal that Kastamonu Tree Integrated Industry, which started its production activities in 1971 with the opportunities of the period, has made significant contributions to the national economy by increasing production and sales in Turkey and in the world by making it more equipped with continuous new investments and modern mechanization until today. The KEAS factories have a production capacity of two million five hundred thousand m³ of MDF, three million hundred thousand m³ of particle board and seventy million m3 of laminate flooring per year. With a total annual income of 1 billion 4 million dollars, success in production and experience, and sales to over 100 governments, it ranked first in the wood industry. In addition to its leadership in Turkey, it also ranked fourth in Europe and seventh in the world. This organization has taken part in the mindset of obtaining the tree from 100% renewable facilities according to the demand of the customer, being sensitive to nature in production and leaving a clean world to future generations.