Storytelling, emotional bonding and online buying behavior among customers of Apple company in Turkey
Türkiye'de Apple müşterilerinin hikayeleştirme, duygusal bağ ve çevrimiçi satın alma davranışı
  1. Tez No: 759067
  2. Yazar: OUBADA ALTAYAN
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Duygusal Bağ, Satın Alma Davranışı, Değerli İçerik, Social Media Marketing, Emotional Connection, Buying Behavior, Valued Content
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Pazarlamada hikaye anlatımı süreci, giderek daha fazla müşteri çekerek marka satışlarının artmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu çalışma,“Hikaye Anlatımı”,“Duygusal bağ”ve“Müşterilerin Satın Alma Davranışları”arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Olasılık Amaçlı Örnekleme Tekniği ile“Nicel Araştırma Tasarımı”kullanılmış ve örneklem büyüklüğünü (N-232) Türkiye'den düzenli olarak dijital medya kullanan ve ayda en az bir kez Apple Inc'den satın alan katılımcılar olmuştur. Katılımcılar, Apple'ın çevrimiçi hikayelerini izleyen yaş aralığı, 20-45 yaş ve üzerinde olan kişlerden oluşmaktadır. Yanıtlar toplandıktan sonra“Güvenirlik Analizi”,“Betimsel Analiz”,“Pearson Çarpım Momenti Korelasyon Analizi”,“Hiyerarşik Regresyon Analizi yoluyla Arabuluculuk”içeren istatistiksel analizler yapıldı. Sonuçlar, Hikaye Anlatımı Ölçeğinin tüm alt ölçeklerinin, üzerinde olan daha yüksek güvenilirliğe sahip olduğunu göstermiştir.7 ve bu ölçeğin çalışma değişkenleri arasındaki ilişkiyi araştırmak için güvenilir olduğunu göstermiştir. Tanımlayıcı analiz, yanıtların alt ölçekler arasında tutarlı olduğunu ve verilere zarar verecek bir aykırı olmadığını göstermiştir. Pearson Ürün Anı Korelasyon Analizi,“Bilgi”,“Eğlence”,“Değerli Reklam”,“Güven”ve“Duygusal Bağ”çalışma değişkenlerinin müşterilerin“Satın Alma Davranışları”üzerinde önemli olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca,“Duygusal Bağ”,“Hikaye Anlatımı”ile Müşteri Satın Alma Davranışı arasındaki ilişkiye aracılık etmedi, aksine değişkenlerin doğrudan etkisi daha yüksekti. Çalışma, tüm brad'lerin değerli içerik sağlayarak hikaye anlatımında açıklık, kullanışlılık, dürüstlük, eğlence ve güven ve ürün güvenilirliğini güvence altına alması gerektiğini öne sürdü. Müşterilerin güveni, yüksek kaliteli ürünler ve çevrimiçi satın alma ve teslimat hizmetleri sunarak kazanılabilir. Güçlü bir duygusal bağ geliştirmek için Apple dahil tüm markaların gerçek hikayeye dayalı ve gerçeklik kontrolü olan içerikler üretmesi, ayrıca müşterilerin duygusal dikkatini çeken değerli içeriğe, bilgilendirici ve eğlenceli hikayelere sahip olması gerekir. Sadece bu sadık ve gerçek duygusal bağlantı, markaların satışlarını ve müşterilerinin satın alma davranışlarını artırmalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The storytelling process in marketing has contributed a lot in increasing the sale of brands by attracting more and more customers. The current study was aimed at examining the relationship between“Storytelling”,“Emotional bonding”and“Customers' Buying Behavior”. The“Quantitative Research Design”was used with Probability Purposive Sampling Technique was ued and the sample size was (N-232) participants from Turkey who regularly use digital media and buy from Apple Inc at least once a month. And the age range, of the participants, was 20-45 and above who watch online stories of Apple. After collecting responses, statistical analysis was conducted which include“Reliability Analysis”,“Descriptive Analysis”,“Pearson Product Moment Correlation Analysis”“Mediation through Hierarchical Regression Analysis”was conducted. The results showed that all the sub-scales of the Storytelling Scale had higher reliability that was above .7 and showed that this scale is reliable to explore the relationship between study variables. The descriptive analysis showed that the responses were consistent between sub-scales and there was no outlier to harm the data. The Pearson Product Moment Correlation Analysis showed that the study variables,“Information”,“Entertainment”,“Valued Advertisement”,“Trust”and“Emotional Bond”had a significant positive impact on customers'“Buying Behavior. Also, ”Emotional Bond“ did not mediate the relationship between ”Storytelling" and Customers Buying Behavior, rather the variables had higher direct effect. The study suggested that all brads must assure openness, usefulness, honesty, entertainment, and trust and product reliability in storytelling by providing valued content. Customers' confidence can be earned by providing high-quality items and online purchasing and delivery services. To develop a strong emotional connection, all brands, including Apple, must generate content that is true story-based and has reality check, plus it has valued content, informative and entertaining story that captivates customers' emotional attention. Only this loyal and genuine emotional connection will help brands increase their sale and customers' buying behavior.