Yüzücülerde dinamik ve statik egzersizlerin performansa etkisi
Dynamic and static exercise in swimmers impact on performance
  1. Tez No: 759417
  2. Yazar: ORHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN İBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Germe, Statik Germe, Yüzme Performansı, Dynamic Stretching, Flexibility, Swimming
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada 10-12 yaş grubunda yer alan yüzücülere uygulanan dinamik ve statik egzersizlerin sporcuların yüzme performansına etkileri incelenmiştir. Yüzme sporunda yetenek, koordinasyon ve fiziksel güç gibi faktörler oldukça önem arz etmektedir. Bu sebeple çocukların yeteneklerinin geliştirilmesi açısından oldukça faydalı bir spor niteliği taşımaktadır. Genel olarak çocuklarda yüzme eğitimi 6 yaş grubu ile başlamaktadır. Bu süreçte yüzücüler ilk olarak yüzme yeteneklerini geliştirmeye odaklanmaktadır. 10 yaş itibariyle ise yüzücüler yüzme performanslarını geliştirmeye yönelik olarak hafta yaklaşık olarak 7 ile 10 saat arasında yüzme antrenmanı yapmaktadır. Araştırmanın sonunda 25-50 m serbest yüzme performansı, omuz, gövde ve diz esnekliğinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular SPSS 21 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Bağımlı ölçümlerde ortalama puanların karşılaştırılması amacıyla Wilcoxon T-Testi uygulanırken, bağımsız ölçümlere ilişkin karşılaştırmanın yapılabilmesi için Man Whitney Testi uygulanmıştır. 10-12 yaş aralığındaki erkek yüzücülerin bir grubuna 8 hafta boyunca yalnızca yüzme antrenmanı ve başka bir gruba ise hem yüzme antrenmanı hem de dinamik germe egzersizleri yaptırılmıştır. Söz konusu program sonucunda dinamik germe egzersiz programı uygulanan grupta yüzme ve esneklik performanslarında olumlu yönde değişiklikler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of dynamic and static exercises applied to swimmers in the 10-12 age group on the swimming performance of the athletes were investigated. Factors such as ability, coordination and physical strength are very important in swimming. For this reason, it is a very useful sport for the development of children's abilities. In general, swimming training in children starts with the age group of 6 years. In this process, swimmers first focus on improving their swimming skills. By the age of 10, swimmers do swimming training for approximately 7 to 10 hours a week to improve their swimming performance. At the end of the study, a significant difference was found in 25-50 m free swimming performance, shoulder, trunk and knee flexibility. The findings were analyzed with the SPSS 21 statistical package program. Wilcoxon T-Test was applied to compare mean scores independent measurements. Man Whitney Test was used to make comparisons regarding independent measurements. One group of male swimmers between the ages of 10-12 had only swimming training for 8 weeks, and another group had both swimming training and dynamic stretching exercises. As a result of the said program, positive changes were observed in swimming and flexibility performances in the dynamic stretching exercise program.