Progresif keratokonuslu hastalarda hızlandırılmış korneal çapraz bağlama tedavisi uzun dönem sonuçlarımız
Our LONG-TERM results of accelerated corneal cross-linking treatment in patients with progressive keratoconus
  1. Tez No: 759545
  2. Yazar: MESTAN BİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KÜÇÜKSÜMER, UZMAN Sibel ZIRTILOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Progresif Keratokonus, Sirius Topografi, Cross-Linking, Progressive Keratoconus, Sirius Topography, Cross-Linking
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda progresif keratokonus tanılı hastlarda korneal çapraz bağlama tedavisi sonrası korneanın topografik, refraktif, pakimetrik sonuçları ile görme keskinliğinin uzun dönem değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2016-2022 yılları arasında Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'nde progresif keratokonus tanısı nedeniyle korneal çapraz bağlama tedavisi uyguladığımız toplamda 31 hastanın 43 gözünün verilerinin retrospektif olarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Çalışmamız Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra başlamış olup ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1.ay, 6.ay, 12.ay, 36.ay ve 60. ay takip sonuçları kaydedildi. Bulgular: 60 ay süre ile takip edilen 31 hastanın yaş ortalaması 19,63 ± 4,31 (15-33) yıl idi. Hastaların 21'i (%67,7) erkek, 10'u (%32,2) kadın olup hastaların 19'unun (%61,29) tek gözüne 12'sinin (%38,7) her iki gözüne de tedavi uygulandı. Hastaların K1, K2 ve K-max değerleri 6., 12. ve 36. aylarda preoperatif döneme göre istatistiksel anlamlı olarak azalmış iken K-ortalama değeri istatistiksel anlamlı farklılık göstermedi. Silindirik değer 36. ve 60. ayda istatistiksel anlamlı olarak azalmış izlendi. Sferik aberrasyon değeri 12. ve 60. ayda istatistiksel anlamlı azalmış izlendi. COMA ve HO aberasyon değerlerinde COMA 6. Ay, 12.ay ve 36.ayda istatistikel olarak anlamlı azalma göstermiş iken HO değeri 12., 36. ve 60. Ayda istatistiksel anlamlı azalma gösterdi. En ince korneal kalınlık tüm takiplerde preoperatif döneme göre istatistiksel olarak anlamlı azalma göstermiş iken PSF değeri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Progresif keratokonus tanılı hastalarda korneal kollajen çapraz bağlama tedavisi keratometri değerlerinin azalmasını, görme keskinliğinin artmasını ve korneal yüzeye ait aberasyonların azalmasını sağlayarak hastalığın ilerleyişini durdurmada oldukça etkin ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to evaluate the long-term visual acuity with the topographical, refractive and pachymetric results of the cornea after corneal cross-linking treatment in patients with a diagnosis of progressive keratoconus. Materials and Methods: Our study was carried out by retrospectively examining the data of 43 eyes of 31 patients who underwent corneal cross-linking treatment due to the diagnosis of progressive keratoconus in Bakırköy Doctor Sadi Konuk Training and Research Hospital Eye Clinic between 2016-2022. Our study started after the approval of the Clinical Research Ethics Committee, and preoperative and postoperative follow-up results were recorded at the 1st, 6th, 12th, 36th, and 60th months. Results: The mean age of 31 patients followed for 60 months was 19,63 ± 4,31 (15-33) years. Twenty-one (67.7%) patients were male and 10 (32.2%) were female, and 19 (61.29%) patients were treated in one eye and 12 (38.7%) in both eyes. While the patients' K1, K2 and K-max values decreased statistically significantly at the 6th, 12th and 36th months compared to the preoperative period, the K-mean value did not show a statistically significant difference. The cylindrical value (Topographic astigmatism value) decreased statistically at 36 and 60 months. The spherical aberration value showed a statistically significant decrease at 12 and 60 months. COMA and HO aberration values showed a statistically significant decrease in COMA 6th, 12th and 36th months, while HO value showed a statistically significant decrease in 12th, 36th and 60th months. While the thinnest corneal thickness showed a statistically significant decrease compared to the preoperative period in all follow-ups, the PSF value did not show a statistically significant difference. Conclusion: Corneal collagen crosslinking treatment in patients with progressive keratoconus is a very effective and reliable method in stopping the progression of the disease by reducing keratometry values, increasing visual acuity and reducing corneal surface aberrations. Objective: In our study, it was aimed to evaluate the long-term visual acuity with the topographical, refractive and pachymetric results of the cornea after corneal cross-linking treatment in patients with a diagnosis of progressive keratoconus.