Siyasi rekabette, ikna stratejileri ve kampanya iletişimi bağlamında yeni medyanın kullanımı: Genç seçmenlerin yaklaşımları ve siyasi partilerin sosyal medya yönetimi çerçevesinde bir değerlendirme
The use of new media in political competition, in the context of persuasion strategies and campaign communication: An evaluation within the framework of young voters' approaches and social media management of political parties
  1. Tez No: 759576
  2. Yazar: ENBİYA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE CANAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Yeni medya, Sosyal medya, Kampanya iletişimi, Political communication, New media, Social media, Campaign communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
“Siyasi Rekabette, İkna Stratejileri ve Kampanya İletişimi Bağlamında Yeni Medyanın Kullanımı: Genç Seçmenlerin Yaklaşımları ve Siyasi Partilerin Sosyal Medya Yönetimi Çerçevesinde Bir Değerlendirme”başlıklı tez çalışması ile Türkiye'deki siyasi rekabet ortamında ikna stratejileri ve kampanya iletişimi bağlamında yeni medyanın kullanımı konusu ele alınmaktadır. Siyasi sistemin merkezinde yer alan en önemli unsurlardan olan siyasi partiler ve seçmenler, sosyal medyada siyasi kampanya iletişimi çerçevesinde değerlendirilmektedir. Çalışmada, 18-24 yaş arası bireyler ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlere katılan siyasi partilerin temsilcileri ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada,“genç”seçmenlerin, siyasi kampanya iletişimi bağlamında sosyal medya mecralarına yaklaşımları ile siyasi partilerin sosyal medyada kampanya iletişimine ve yönetimine dair yaklaşımları çerçevesinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ayrıca dünyadaki benzer örnekler kapsamında bir çerçeve çizilmiş ve Türkiye'deki uygulamalar için bir model çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Siyasi partiler için seçmenleri bilgilendirme ve ikna doğrultusunda önemli bir kanal olan sosyal medya mecraları ve bu mecralardaki kampanya iletişimi çalışmaları, demokratik siyasette katılımcılığın sağlanması ve sürdürülmesi adına önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“The Use of New Media in Political Competition, In The Context of Persuasion Strategies and Campaign Communication: An Evaluation within the Framework of Young Voters' Approaches and Social Media Management of Political Parties”deals with the use of new media in the context of persuasion strategies and campaign communication in competitive political environment in Türkiye. Political parties and voters; which are at the center of the political system, are among the most important elements and are evaluated within the framework of political campaign communication in social media. In this study, a survey was conducted with individuals between the ages of 18-24. In addition, semi-structured in-depth interviews were conducted with the representatives of political parties that participated in the general elections held on June 24, 2018. In the study, evaluations were made within the framework of the approaches of“young”voters to social media channels in the context of political campaign communication and the approaches of political parties to campaign communication and management in social media. In addition, a framework has been drawn within the scope of similar examples in the world and a model framework has been tried to be created for practice in Türkiye. Social media channels, which are important channel for political parties to inform and persuade the voters, and campaign communication activities in these channels are considered important in terms of ensuring and maintaining participation in democratic politics.