CPM applications and problems faced in Turkish construction sector
Türk inşaat sektöründe LPM (Kritik ha metodu) uygulamaları ve karşılaşılan sorunlar
- Tez No: 75961
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: CPM ( Kritik Hat Metodu ), Proje Planlaması, Türk İnşaat Sektörü VI, CPM ( Critical Path Method ), Project Planning, Turkish Construction Sector IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
öz TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CPM ( KRİTİK HAT METODU ) UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR YURDAKUL, Atila Yüksek lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Engin Keyder Yrd. tez yöneticisi: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Mart 1998, 90 sayfa Tüm sektörlerde olduğu gibi, Türk inşaat sektöründe de rekabetin artması, kar marjlarının düşmesine ve dolayısıyla müteahhit firmaların projelerini daha sıkı ve bilimsel şekillerde takip etmelerine neden olmuştur. Uzun yıllardan beri Amerika ve Avrupa'da kullanılan proje planlama teknikleri, son yıllarda Türk müteahhit firmalar tarafından da uygulanmaya başlamıştır. Bu tez, Türkiye'nin önde gelen 90 müteahhit firması ile yapılan anket araştırmasının sonuçlarını içermektedir. Öncelikle, anketin uygulandığı şirketlerin genel bir profili çizilmekte ve daha sonra CPM ( Kritik Hat Metodu ) tekniğinin Türk inşaat sektöründe kullanılma ve kullanılmama sebepleri, bu teknik ile planlanan ve izlenen projelerde yaşanan problemler ve çözüm önerileri incelenmektedir.Elde edinilen sonuçlar istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilmiş ve sektörde faaliyet gösteren firmaların güncel görüşleri grafiklerle desteklenerek konu hakkında genel bir portre çizilmiştir. 1980 yılında ODTÜ inşaat Mühendisliği bölümünde yapılmış olan aynı konudaki anket araştırması sonuçları ile karşılaştırmalar yapılmış ve sektördeki eğilim ve değişimler belirlenmeye çalışılmıştır. Anket sonuçları, kritik hat metodunun Türkiye'de yeterince uygulanamamasının en büyük nedeninin tekniğin yeterince tanınmaması ve bunun bir sonucu olarak da kullanımın desteklenmemesi olduğunu göstermektedir. Bu tekniğin kullanımına ilişkin en büyük problemin, projelerin tamamlanmadan uygulamaya geçilmesi ve böylece doğru planlamanın yapılamaması olduğunu ortaya koymaktadır. Tekniği kullanan şirketler ise kullanmalarının en büyük sebebinin, projenin başarısını arttırdığına olan inançları olduğunu belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CPM ( CRITICAL PATH METHOD ) APPLICATIONS AND PROBLEMS FACED IN TURKISH CONSTRUCTION SECTOR YURDAKUL, Atila M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Engin Keyder Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL March 1998, 90 pages The increase of the competition in the construction sector like in all sectors, causing the decrease in the profits, resulted in serious monitoring of the projects. Project planning techniques, being used for many years in Europe and United States, has started to be used by Turkish contractors. This thesis consists of the results of the survey applied to 90 leading Turkish contractors. First, a profile of the firms which the survey has been applied is drawn and then the reasons of using and not using CPM ( Critical Path Method ), the problems faced and the recommendations about these problems in the projects planned and monitored by this technique are discussed. UlThe results were analysed using statistical methods and the point of views of the managers were used to form a portrait about the subject, supported by graphics. A survey on the same subject, conducted in the year 1980 at the Civil Engineering Department of METU was also used for comparing the findings and evaluating the current changes occuring in the sector. The lack of support due to the lack of knowledge about the technique is the main reason of CPM not being used enough in the sector. The main problem faced during the usage of the technique is the incomplete application projects causing improper planning. The firms stated that, they use the technique because of the belief on increasing the success of the projects.
Benzer Tezler
- Yapı üretiminde primavera programının kullanım olanakları ve yararları üzerine bir inceleme
A Review onto facilities of uses and advantages of primavera program on building production
OLCAY GÖKAL
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
MimarlıkYıldız Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAKKI ÖNEL
- Yurtdışı yol inşaatı projeleri için planlama süreci işlemleri ve Afganistan'da bir proje örneği
The planning phase processes for the overseas road construction projects and a case study in Afghanistan
AHMET RASİM PEKİNCELER
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MEHMET UĞUR MÜNGEN
- Türkiye'de faaliyet gösteren inşaat proje yönetimi firmalarının profillerinin tespiti
Detection of profiles of construction project management companies that have operations in Turkey
AHMET İSLAMOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ESİN ERGEN PEHLEVAN
- Tunçbilek-Ömerler bölgesinde mekanize uzunayağın yeni panoya taşınmasının planlanması
Transportation planning to new panel of mechanized longwall equipment at Tunçbilek-Ömerler underground coal mine
MUHİTTİN UZUNER
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Makine MühendisliğiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiMaden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HÜRRİYET AKDAŞ
- Mülkiyet problemlerinin çözüm metotlarının karşılaştırmasında proje planlaması
Project planning in comparation of solution methods of ownership
KASIM PINAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Jeodezi ve FotogrametriSelçuk ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. TAYFUN ÇAY