Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran 20 hafta ve üzeri gebelerin postpartum kontrasepsiyon ile ilgili farkındalık düzeylerinin belirlenmesi
206 / 5.000 çeviri sonuçlari determination of awareness levels regarding postpartum contraception of pregnancy over 20 WEEKS and applying to Bakirköy Dr Sadi Konuk education and Research Hospital gynecology and obstetrics polyclinic
- Tez No: 759660
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Postpartum, Kontrasepsiyon, Aile Hekimliği, Postpartum, Contraception, Family Medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Her yıl dünya çapında 200 milyondan fazla gebelik gerçekleşmektedir. Bu gebeliklerin %40 kadarı plansız olarak meydana gelmektedir. Bu gebelikler sonrasında istenmeyen sonlanımlar ve komplikasyonlar meydana gelmektedir. Kontrasepsiyon, gebelik ve aile planlaması için önemli bir basamaktır. Aile planlaması sayesinde istenmeyen gebeliklerin ve istenmeyen zamanlarda meydana gelen doğumların kontrolü sağlanabilir. Bu çalışmada, gebelik süresi içerisinde olan kadınların gebelik sonrası dönemdeki kontrasepsiyon planları ve bu tercihlerini etkilen faktörlerin tanımlanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde takip edilen gebeler üzerinde prospektif olarak gerçekleştirildi. Telefon ile ulaşılan katılımcılara, demografik bilgilerinin, gebelik bilgilerinin ve kontrasepsiyon hakkındaki görüşlerinin toplandığı online bir anket uygulaması yapıldı. Elde edilen veriler analiz edildi. Bulgular: Çalışma 371 gebe kadın katıldı. Katılımcıların %43,4'ü 20-29 yaş grubundaydı. Katılımcıların %20,75'i daha önce gebelik yaşamamıştı. %60,26 katılımcının gebeliği planlıydı. Katılımcıların %30,19'u 24-32 hafta arasındaydı. Katılımcıların %52,26'sı daha önceden kontrasepsiyon konusunda eğitimi mevcuttu. %75,74 katılımcı daha önceden bir kontrasepsiyon yöntemi kullanmıştı. En sık kullanılan yöntem olarak gerçi çekme saptandı. Katılımcıların en başarılı bulduğu aile planlaması yöntemi RİA olarak saptandı. Katılımcıların çalışıyor olması, temel eğitimini tamamlamış olması, kontrasepsiyon eğitimi almış olması, daha önceden bir kontrasepsiyon yöntemi kullanmış olması, doğum sonrası kontrasepsiyon yöntemi kullanmayı planlıyor olması planlı gebelik oranını anlamlı ölçüde yükseltmektedir. Tartışma: Post-partum dönemde kontrolsüz ve erken gerçekleşen gebelikler hem anne ölümünü hem de bebek ölümü oranını arttırmakta ve bebek gelişimini olumsuz etkilemektedir. Gebelere verilen eğitim doğum sonrası dönemde uygun ve etkin kontrasepsiyon kullanımı yönünden önemli etkiler meydana getirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: More than 200 million pregnancies occur worldwide every year. About 40% of these pregnancies occur unplanned. Undesirable outcomes and complications occur after these pregnancies. Contraception is an important step in pregnancy and family planning. Thanks to family planning, unwanted pregnancies and births that occur at unwanted times can be controlled. In this study, it is aimed to define the contraception plans of women who are in the pregnancy period and the factors that affect these preferences in the post-pregnancy period. Materials and Methods: It was conducted prospectively on pregnant women followed in Bakırköy Sadi Konuk Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics clinic. An online questionnaire was applied to the participants, who were contacted by phone, in which their demographic information, pregnancy information and opinions about contraception were collected. The obtained data were analyzed. Results: 371 pregnant women participated in the study. 43.4% of the participants were in the 20-29 age group. 20.75% of the participants had never been pregnant before. Pregnancy of 60.26% of the participants was planned. 30.19% of the participants were between 24-32 weeks. 52.26% of the participants had previous training in contraception. 75.74% of the participants had used a contraception method before. Retraction was found to be the most commonly used method. The family planning method that the participants found most successful was the IUD. The fact that the participants are working, have completed basic education, have received contraception training, have used a contraception method before, and are planning to use a postpartum contraception method significantly increases the planned pregnancy rate. Discussion: Uncontrolled and early pregnancies in the post-partum period increase both maternal and infant mortality rates and adversely affect infant development. Education given to pregnant women can have important effects on the use of appropriate and effective contraception in the postpartum period.