Marker gene transfer to opium poppy (Papaver somniferum L.)
Haşhaşa işaret geni transferi (Papaver somniferum L.)
  1. Tez No: 75969
  2. Yazar: UĞUR UZAY SEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ ÖNDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Papaver somniferum, gen aktarımı, Agrobacterium tumefaciens, ortak kültür, organ oluşumu, rejenerasyon. vı, Papaver somniferum, gene transfer, Agrobaderium tumefadens, co-cultivation, organogenesis, regeneration. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz HAŞHAŞA İŞARET GENİ TRANSFERİ (Papaver somniferum L.) SEZEN, Uğur Uzay Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Sertaç önde Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki Kaya Aralık 1998, 67 sayfa Kültür haşhaşı'na (Papaver somniferum L.) Agrobacteıium tumefaciens yolu ile işaret geni olan neomisin fosfotransferaz'ın (NPTII) aktarılması ve transforme edilmiş dokuların tam bireyler haline organ oluşumu yoluyla dönüştürülmesi için gerekli yöntemler araştırıldı. Agrobacteıium ile ortak kültüre alınan haşhaş hipokotil parçalarına en verimli gen transferinin 19° C sıcaklıkta gerçekleştiği saptandı. Bu bulgu Agrobacteıium için T-DNA'nın aktarımının konjugasyon yolu ile gerçekleştiğine ilişkin öne sürülen hipotezi desteklemektedir. Transforme edilen bitki dokularının sürgün ve kök organ oluşum sıcaklığı ise 16 °C olarak belirlendi. Daha önce gerçekleştirilemeyen kök oluşumu için gereken uyarılma 0.01 mg.l"1 derişimindeki IBA ortamında başarı ile gerçekleştirildi. Tüm rejenerasyon işlemleri öldürücü Kanamisin seleksiyonu altında gerçekleştirildiğinden elde edilen bitkiciklerin gösterdiği bu Kanamisin direnci transgenik adaylığı için tek kanıt olarak kullanılmıştır.Buna karşın, transgenik adayı bitkiciklerin gerçekte transgenik olduklarının moleküller ispatı amacı ile gerçekleştirildiği PCR ve Southern Blot analizleri uzun süreli saklama işlemi sırasında genomik DNA örneklerinin ileri derecede parçalanması sonucu negatif sonucu vermiştir. Bu çalışmanın sonuçları haşhaşın genetik mühendisliği için gerekli alt yapıyı oluşturmaktadır. İşaret genlerinin aktarılmasında kullanılan yöntem, ileride tarım ilaçlarına, soğuğa ve hastalıklara dayanıklılık genlerinin haşhaşa aktarılması yolunda da izlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARKER GENE TRANSFER TO OPIUM POPPY (Papaver somniferum L) SEZEN, Uğur Uzay M.S. Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Sertaç Önde Co-Supervisor: Prof. Dr. Zeki Kaya December 1998, 67 pages. A gene transfer procedure to Opium poppy (Papaver somniferum L.) using Agrobacterium tumefaciens and a regeneration scheme for the transformed hypocotyl sections have been investigated in this study. Co-cultivation temperature experiments supported the proposed conjugational T-DNA transfer mechanism and best results were obtained at 19 ° C. Organogenesis temperature for both shoot and root formation was determined as 16 ° C. Previously unsuccessful attempts for root induction was achieved at 0.01 mg.l"1 IBA concentration. Since the whole regeneration process were carried out under lethal Kanamycin selection, the Kanamycin resistance displayed by the recovered plantlets were accepted as the sole proof of the putative transgenicity. However, our attempts to confirm this putative transgenicity by PCR and Southern Blot analysis revealed negative results mdue to the severe genomic DNA degradation that took place during longterm storage. Results obtained from this dissertation will form the basis for conducting an unconventional breeding program involving genetic engineering of opium poppy. The procedure developed for marker gene transfer might be utilised for the transfer of genes conferring herbicide, pest and cold resistance as well as disease tolerance to the opium poppy plantlets in the future.