Text to speech synthesizer in Turkish using non parametric techniques
Parametresiz-teknikler kullanarak Türkçe metinden konuşma sentezleme
- Tez No: 75970
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİRELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TTS, PSOLA, Sentezör, Türkçe Sentezör. VI
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz PARAMETRESİZ TEKNİKLER KULLANARAK TÜRKÇE METİNDEN KONUŞMA SENTEZLEME Ayhan, Kerem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Temmuz 1998, 130 sayfa Konuşma sinyali sentezlemek için kullanılan tekniklerin önemli bir grubu parametresiz tekniklerdir. Bu tezde bu teknikleri kullanabilmek için konuşma sinyalinin yapısı ve buna bağlı olarak geliştirilen modeller incelendi. PSOLA (perde eşzaman çakıştırma ve ekleme) tekniği değişik çeşitleriyle( TD-PSOIA, FD-PSOLA, LP-PSOL tanıtıldı. Daha sonra, TD-PSOLA tekniği genel yapısıyla Türkçe Metinden konuşma sentezörü (MKS) yapımında referans teknik olarak kullanıldı. Metinden konuşma sinyali oluşturma, genel olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sentez sırasında konuşma sentezlemeye rehber olacak Türkçe dilinin kuralları çıkarılmaktadır. Tezin Türkçe'nin ses yapısını inceleme bölümünde Türkçe sesler araştınldı ve bir takım sınıflandırılmalar yapıldı, ikinci kısım olan sinyal işleme kısmında ise literatürde kullanılan teknikler tarandıktan sonra Türkçe TTS sentezör yapımındaki ana problemler belirlendi. Bu belirlenen problemleri çözmek için geliştirilen sentezörde birkaç yeni fikir denendi. İlk olarak yapılan TTS sentezörü öncelikle, en doğal sentezör yapımına giden yolu minimize etmek için seçilen ses birimleri üzerinde denenmiştir. Bu ilk denemelerden elde edilen bilgiler kullanılarak iki birimden oluşan Türkçe kelimeler sentez edildi. Kaliteyi arttırmak için birkaç önemli kural bulundu.Bulunan kurallar ikiden fazla birimden oluşan kelimeler üzerinde denendi ve bu kuralların daha da uzun kelimelere genelleştirilebileceği görüldü. Son yapılan iş cümle bazındadır. Cümle yapılarının genel ezgi ve vurgu yapısına yaptığı etkiler incelendi. Farklı yapıdaki cümle tipleri sentez edildi. Türkçe TTS sentezör yapımında doğallığı arttırmak için yapılacak ileri çalışmalar belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEXT TO SPEECH SYNTHESIZER IN TURKISH USING NON PARAMETRIC TECHNIQUES Ayhan, Kerem M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervision Prof. Mübeccel Demirekler July 1998, 130 pages Non-parametric methods form one of the major groups of techniques documented in the literature to construct a synthesized speech signal. In this thesis these techniques and some speech models are reviewed. PSOLA (pitch-synchronous overlap and add method) is introduced in detail with its several types (TD-PSOLA, FD PSOLA, LP-PSOLA). TD PSOLA technique with its general structure is chosen as the reference technique to use in the construction of Turkish Text -To-Speech Synthesizer (TTS). Construction of TTS is divided into two main parts. The first part is to extract the rules of Turkish Phonology, which will guide us to construct the rules for the synthesis process. In this part, the structure of Turkish phonemes is searched, some classifications are done. The second part is the signal processing part. After reviewing the techniques used in literature, the main problems constructing the Turkish TTS synthesizer are determined. Some new ideas while developing the TTS synthesizer are tested to solve the problems determined. TTS synthesizer is first tried on isolated speech segments which are chosen to optimize the way to reach the high quality of natural synthesizer. By using the information gained the synthesis process is used to construct the words that consisted of two speech units. Some important rules are found which was giving the idea of how to 111improve the quality. These rules are lastly applied on words which have more than two speech segment units and it is found that these rules could be generalized to a wider range The last work done was on sentence base. The effect of the structure of a sentence on the general intonation and stress structure is investigated. The sentences for different types are synthesized. Future work to increase the naturalness of the Turkish TTS synthesizer is determined. Keywords : TTS, PSOLA, Synthesizer, Turkish Synthesizer. IV