Psikotik bozukluğu olan hastalarda ve sağlıklı kardeşlerinde serum IL-33 ve SST2 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of levels of serum IL-33 and SST2 in patients with psychotic disorder and their healthy siblings
  1. Tez No: 759826
  2. Yazar: AYŞE GÜLDEN GÜRSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. RABİA NAZİK EKİNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Kardeş, Biyobelirteçler, Alarminler, Metabolik Sendrom, Bilişsel İşlevler, Schizophrenia, Siblings, Biomarkers, Alarmins, Metabolic Syndrome, Cognitive Functions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmada, şizofreni hastalarının remisyon döneminde IL-33(İnterlökin33) ve sST2 (soluble suppression of tumorigenicity-2) belirteç düzeylerinin kardeşler ve sağlıklı kontrollere göre bir farkı olup olmadığı, bu düzeylerin bilişsel işlevlerin düzeyleriyle ilişkili olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Metabolik sendrom parametreleri, yaş, cinsiyet ve tütün tüketimi faktörlerine ait veriler de toplanarak bunların belirteç düzeylerine etkisine bakılmıştır. Gereç ve Yöntem: Vaka-kontrol çalışması şeklinde planlanan bu araştırmaya Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran, DSM-5'e(The Diagnostic and Statictical Manual of Mental Disorders) göre Şizofreni tanı kriterlerini karşılayan, son 6 ayda aktif belirtisi olmayan ve tedavisi stabil olan ardışık 40 hasta ile öncelik örnekleme alınan hastaların kardeşlerinden olmak üzere ardışık 26 kardeş ve hastanede yapılacak sözel duyuru ile hastanemiz personeli ve yakınlarından oluşan, hastalar ile yaş açısından eşleştirilen 35 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Hasta grubuna PANSS (Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği), CGI (Klinik Global İzlenim Ölçeği) ve PSPS (Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği) uygulanmış, kardeş ve kontrol grubunda ise SCID-5 uygulanarak psikiyatrik tanılar dışlanmıştır. Bütün örneklemden 12 saat açlık sonrasında sabah 8-9 saatleri arasında kan örneği alınarak açlık kan glukozu, HDL(high density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein), TG (trigliserit), CRP (C Reaktif Protein), HbA1c (Hemoglobin A1c ), serum IL-33 (interlökin 33) ve serum sST2 (Soluble Suppression Of Tumorigenicity-2) düzeyleri bakılmış, sonrasında aynı gün içinde tansiyon, boy, vücut ağırlığı ve bel çevresi ölçülmüş; sosyodemografik veri formu doldurularak, mini- mental test, saat çizme testi, iz sürme testi, sözel akıcılık testi, yap-yapma görevi ve stroop testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda şizofreni grubunda hem kardeşlere hem de sağlıklı kontrollere göre daha yüksek serum IL- 33 düzeyleri saptanmıştır. Kardeşler ve sağlıklı kontroller IL-33 düzeyleri açısından benzer bulunmuştur. sST2 düzeyleri açısından hasta grubunun sağlıklı kontrollere göre daha düşük sST2 düzeylerine sahip olduğu, kardeşlerin diğer iki grup ile benzer dağılım gösterdiği anlaşılmıştır. ROC analizi ile hem IL-33 hem de sST2 için kesme değerleri tespit edilmiştir. xii Gruplar arasında bilişsel test performansları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark ortaya konulmuştur. IL-33 serum düzeyi ile şizofreni hastalarındaki işlevsellik puanı arasında negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. PANSS test puanı ve alt ölçekleri ile CGI hastalık ölçeğinin belirteç düzeyleri ile istatistiksel açıdan anlamlı bir korelasyonu bulunmamıştır. Hasta grubunda belirteçlerle bilişsel test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda şizofreni hastalarında sağlıklı kontrollere göre daha yüksek IL-33 ve daha düşük sST2 düzeyleri saptanmış olup bu belirteçler için kesme noktaları belirlenmiştir. Çalışmamızda IL-33 ve sST2 belirteçlerinin yaş, cinsiyet ve sigara kullanımı ile ilişkisi olmadığı gösterilmiştir. Ayrıca şizofreni hastalarının sağlıklı kontrollere göre bilişsel testlerde düşük performans aldıkları anlaşılmıştır. Yaptığımız bu çalışmada edindiğimiz bulguların doğrulanması ve IL-33 ve sST2 moleküllerinin şizofreni tanı ve tedavisinde bir belirteç olup olamayacağının anlaşılması için daha büyük örneklemlerde uzunlamasına izlem çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç olduğunu, bu belirteçlerin şizofreni patogenezindeki ve seyrindeki rolünün anlaşılmasının hastalığın önlenme ve tedavisinde gelecek çalışmalara ışık tutacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to determine whether there is a difference between schizophrenia patients, their siblings and healthy controls in terms of level of interleukin-33 and soluble suppression of tumorigenicity-2 and whether there is a correlation between these markers and cognitive performance. It is also aimed to evaluate confounding factors like metabolic syndrome, age, gender and tobacco usage. It is targeted how all factors correlate with severity of disease and medical treatment. Materials and Methods: This research was planned as a case-control study. 40 patients with schizophrenia or psychotic disorders and in remission for at least 6 months, from the outpatient clinic of Ankara City Hospital and 26 siblings of these patients and 35 healthy control were included to the study. It was applied to the patient group PANSS,CGI and PSPS; It was applied to the sibling and control groups SCID5 and psychiatric diseases were excluded. Blood samples were collected from all study sample, at 8-9 am with 12 hour-fasting and levels of fasting glucose, HDL, LDL, triglyceride, CRP, HbA1c, serum interleukin-33 and serum sST2 were measured from these samples. In the same day, blood pressure, height, weight and waist circumference were measured and sociodemographic data form,standardized mini- mental test, clock drawing test, trail making test, verbal fluency test, go- no go task and stroop test were applied to all sample. Results: It was established that IL-33 levels of schizophrenia patients were higher and sST2 levels of the patients are lower than healthy control group. IL-33 levels of siblings and healthy controls were similar. There was no difference sST2 levels of siblings and other two groups. Cut-off values were defined for IL-33 and sST2 molecules through ROC analysis. It was concluded that there was a significant decrease in cognitive test performance of the patients. There was a negative correlation between IL-33 levels and functionality of schizophrenia. It has been shown that there was no correlation between severity of disease and levels of markers. There was no correlation between cognitive test performance and levels of markers in the patient group. xiv Conclusion: In this study, it has been shown that there higher levels of IL-33 and lower levels of sST2 in schizophrenia patients. It is also defined cut-off values for these markers. It was found that there was no correlation between levels of markers and age, gender and tobacco usage. Lower test performance have been presented by schizophrenia patients. The findings of this study must be confirmed through prospective studies with larger samples in future. In our study, we emphasized whether IL-33 and sST2 would be biomarkers for schizophrenia diagnosis and prognosis.