Türkiye'nin göç politika ve uygulamalarında yönetişim yaklaşımının önemi: Suriyeli sığınmacılar örneği
The importance of governance approach at Turkey's migration policies and practices: The case of Syrian asylum-seekers
- Tez No: 759855
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, göç, göç yönetişimi, Türkiye, Suriyeli sığınmacılar, Governance, migration, migration governance, Turkey, Syrian asylum-seeker
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Yönetişim yaklaşımı değişen ve dönüşen dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte bir yönetim anlayışı olarak pek çok alanda kendisine yer bulmaktadır. Bu alanlardan biri de özellikle son dönemde etkileri, boyutları ve aktörleri çeşitlenen ve artan göç olgusudur. Göç olgusu hemen hemen tüm devletleri, toplumları bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle devletler çeşitli politikalarla yaşanan göçleri yönetmeye çalışmaktadırlar. Bu devletlerden biri de Türkiye Cumhuriyeti'dir. Türkiye geçmişte olduğu gibi günümüzde de göç olgusuyla sürekli karşı karşıya kalmaktadır ve 2011 yılında başlayan Suriyeli göçü ülke tarihindeki en büyük göç dalgasıdır. Suriyeli göçünün kapsam ve boyutlarından da anlaşılacağı üzere günümüzdeki göçler tek bir aktörün, devletin ya da toplumun tek başına yönetebileceği, ortaya çıkan sorunları tek başına çözebileceği bir olgu olmaktan uzaktırlar. Bu nedenle göçün yönetişim yaklaşımı doğrultusunda ele alınması ve yönetilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında göç politika ve uygulamaları sonucunda yaşanan sorunlar ile göç yönetişimi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu doğrultuda kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile yerel halka anketler uygulanmıştır. Kamu sektörünü temsilen İl Göç Müdürlüklerine, özel sektörü temsilen İstanbul Sanayi Odası'nın yayınladığı Türkiye'nin 500 ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listelerindeki firmalara ve STK'ları temsilen de özellikle sığınmacılara yönelik faaliyetleri olan sivil toplum kuruluşlarına uygulanan anketler sonucunda yönetişim ile göç politika ve uygulamaları sonucu ortaya çıkan sorunlar arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda göç politikalarının belirlenmesinde göç olgusundan etkilenen tüm kesimlerin sürece dahil edilmesi, sorunun ve çözümün bir parçası haline getirilmesi ve göçler sonucu oluşan yükün paylaştırılması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a management approach that can meet the needs of the changing and transforming world, governance finds its place in many fields. One of these areas is the phenomenon of migration, whose effects, dimensions, and actors have diversified and increased in the recent period. The phenomenon of migration affects almost all states and societies in one way or another. For this reason, states try to manage migrations with various policies. One of these states is the Republic of Turkey. Today, as in the past, Turkey is constantly faced with the phenomenon of migration, and the Syrian migration that started in 2011 is the largest migration wave in the country's history. As can be understood from the scope and dimensions of the Syrian migration, today's migrations are far from being a phenomenon that a single actor, state, or society can manage and solve the emerging problems alone. For this reason, it is necessary to handle and manage migration in line with the governance approach. In this dissertation, the relationship between the problems experienced as a result of migration policies and practices and migration governance has been investigated. Accordingly, questionnaires have been conducted to the public sector, private sector, non-governmental organizations, and local people. As a result of the surveys conducted to the Provincial Directorates of Migration representing the public sector, companies in Turkey's top 500 and the second 500 largest industrial enterprises lists published by the Istanbul Chamber of Industry representing the private sector, and non-governmental organizations that have activities, especially, for refugees representing NGOs, it has been determined that there is a negative relationship between governance and the problems arising as a result of migration policies and practices. In this direction, it is suggested that all the sectors affected by the phenomenon of migration should be included in the process of determining migration policies, these sectors should be made a part of the problem and the solution, and the burden resulting from migration should be shared.