Adölesanlarda COVİD-19 döneminde beslenme alışkanlıklarında görülen değişikliklerin incelenmesi
Examination of changes in nutritional habits of adolescents during the COVİD-19 period
  1. Tez No: 759878
  2. Yazar: CEMRE İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, adölesan, fiziksel aktivite, duygusal yeme, yeme alışkanlıkları, Covid-19, adolescent, physical activity, emotional eating, eating habits
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Pandemi sürecinde adölesanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, adölesanların Covid-19 pandemi dönemindeki beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve duygusal iştah durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Ocak 2022-Temmuz 2022 tarihleri arasında, İstanbul ilinde yer alan bir özel okulun iki ayrı kampüsünde öğrenim gören 14-19 yaş aralığındaki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 59 kız, 46 erkek olmak üzere toplam 105 adölesan katılmıştır. Araştırmada ilk olarak genel bilgilerin sorgulandığı 34 sorudan oluşan sosyodemografik form uygulanmıştır. Adölesanların duygusal iştah durumlarını ölçebilmek için 22 soruluk Duygusal İştah Ölçeği uygulanmıştır. Beslenme durumlarını saptayabilmek için ise adölesanlardan Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik Besin Tüketim Kaydı alınmıştır. Yaptığımız araştırmada elde ettiğimiz verilere göre pandemi döneminin adölesanların yaşam tarzı üzerinde değişiklikler meydana getirdiği gözlenmiştir. Çalışmaya katılanların %39'u Covid-19 enfeksiyonuna yakalandığını bildirmiştir. Pandemiden önce adölesanların %67,1'i fiziksel aktivite yaparken pandemi döneminde fiziksel aktivite yapanların oranı %46,7'ye gerilemiştir. Adölesanların %45,7'si pandemi süresince vücut ağrılığında artış olduğunu, %26,7'si ise vücut ağırlığının azaldığını belirtmiştir. Her gün fast food tüketen adölesanların oranı pandemiden önce %11,4 iken pandemi döneminde %15,2'ye yükselmiştir. Katılımcıların bisküvi, kraker, cips gibi atıştırmalık tüketimlerinde %29,52'den %32,38'e artış gözlenmiştir. Katılımcıların meyve tüketim oranlarının %36,2'den %32,4'e gerilediği; sebze tüketimlerinin ise %20'den %23,8'e yükseldiği tespit edilmiştir. Karbonhidrattan gelen enerjinin her iki cinsiyet için %58'in altında olduğu, protein ve yağ oranının ise alınması gerekenden daha fazla olduğu saptanmıştır. Adölesanların negatif duygular ve negatif olaylar içerisindeyken iştahlarının azaldığı; pozitif duygular ve pozitif olaylarda ise iştahlarının değişmediği gözlenmiştir. Sonuç olarak, pandemi döneminde adölesanların fiziksel aktivite durumlarının azaldığı ve negatif duygu ile olayların iştahlarında azalmaya neden olduğu görülmüştür. Adölesanların beslenme alışkanlıklarında pandemi döneminde değişiklikler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the pandemic, changes occur in the eating habits of adolescents. In this study, it was aimed to examine the nutritional habits, physical activity levels and emotional appetite of adolescents during the Covid-19 pandemic. The research was carried out with students aged 14-19 studying at two different campuses of a private school in Istanbul between January 2022 and July 2022. A total of 105 adolescents, 59 girls and 46 boys, participated in the study. In the study, a sociodemographic form was applied consisting of 34 questions, in which general information was questioned. 22-question Emotional Eating Scale was applied to measure emotional eating behavior of adolescents. In order to determine their nutritional status, Food Consumption Frequency and 24-hour Food Consumption were recorded. According to the data we obtained in our study, it was observed that the pandemic period caused changes in the lifestyle of adolescents. It was observed that 39% of 105 people had been infected with Covid-19. While 67.1% of adolescents engaged in physical activity before the pandemic, the rate of those who engaged in physical activity decreased to 46.7% during the pandemic. During the pandemic, 45.7% of the adolescents stated that there was an increase in body weight, and 26.7% stated that their body weight decreased. While the rate of adolescents consuming fast food everyday was 11.4% before the pandemic, it increased to 15.2% during the pandemic period. It was observed that the consumption of snacks such as biscuits, crackers and chips increased from 29.52% to 32.38%. The fruit consumption rate of the participants decreased from 36.2% to 32.4%; it was determined that vegetable consumption increased from 20% to 23.8%. It was determined that the energy takenfrom carbohydrates was below 58% for both genders, and the protein and fat rate was higher than required. It was observed that adolescents ate less when they were in negative emotions and negative events, and their eating behavior did not change in positive emotions and positive events. As a result, it was observed that the physical activity status of adolescents decreased during the pandemic period. At the same time, negative emotions and events caused a decrease in adolescents' appetites. It was concluded that there were changes in the eating habits of adolescents during the pandemic period.