Süper akıllı toplum 5.0 ve dijital iletişim teknolojilerinin moda tasarımınına etkileri
Super smart society 5.0 and the effects of digital communication technologies on fashion design
- Tez No: 760051
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ÖZGÜR GÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Süper Akıllı Toplum 5.0, Dijital İletişim Teknolojileri, Sosyal Medya, Moda Tasarımı, Sürdürülebilirlik, Super Smart Society 5.0, Digital Communication Technologies, Social Media, Fashion Design, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Teknolojik gelişmeler insanlık tarihi boyunca toplumların refah, yaşam ve çalışma şekillerindeki evrimlerin ana etkeni olmuştur. Avcı Toplumu 1.0'dan, Tarım Toplumu 2.0'a, Sanayi Toplumu 3.0 ve sonrasındaki“Bilgi Toplumu 4.0”'da yapay zekâ, robotlar, büyük veri, nesnelerin interneti, simülasyon teknolojileri vb. gibi dijital teknolojiler ivmelenmiştir. 2017 yılı itibariyle Japonlar tarafından ortaya konan“Süper Akıllı Toplum 5.0”teknolojiyi sadece endüstrilerde değil, yaşamın her alanında insanlığın faydasına, sürdürülebilir bir gelecek için kullanmayı hedeflemektedir. Günümüzde“Sosyal Medya”bireyler ve kurumların ana akım iletişim mecrası olarak belirmiştir. İnteraktif iletişim imkânları her bireyin sınırsız ve özgürce içerik paylaşabilmesiyle demokratik bir iletişim sistemini sağlamaktadır. Sosyal medya ve dijital teknolojilerle etkileşerek büyüyen Z ve Alfa Kuşakları yaşamsal ve çalışma alanlarında etkin bir şekilde ön plana çıkmaktadır.“Dijital İletişim Teknolojileri”deki evrim,“Moda Endüstrisi”rutin çalışma sistemlerini değiştirmiştir. İnovasyon, yaratıcılık ve iletişimin temel dinamiklerini oluşturduğu“Moda Tasarımı”alanıysa bu devrimden en fazla etkilenen alanlardan biri olmuştur. Büyük veri, yapay zekâ, robotlar, 3B simülasyon sistemleri, SG, AG, nesnelerin interneti, 3B yazıcılar, high tech giyilebilir araçlar, sosyal medya iletişim kanalları gibi teknolojiler, moda tasarımcılarının işlerini yaparken en büyük yardımcıları olmaya başlamıştır. Tasarımcılarının teknolojiyle daha fazla iç içe çalışacakları öngörülmekle beraber, sanatsal ve insani yaratıcı ruhun teknolojik araçlarca henüz ve yakın gelecekte doldurulamayacağı da öngörülmektedir. Teknolojik tasarım ve üretim olanaklarının yükseltmesi daha ucuz ürünlerin ve tüketimin artmasını beraberinde getirmiştir. Bu durumun çevreye, doğal kaynaklara verdiği zararları ve üretim tesislerinde çalışanlarının olumsuz koşullarda çalışmalarını önlenmek için“Sürdürülebilirlik”yeni moda tasarımı ekosisteminde bir mecburiyet olarak belirmektedir.
Özet (Çeviri)
Technological developments have been the main factor in the evolutions in the welfare, life, and working styles of societies throughout human history. From Hunter Society 1.0 to Agricultural Society 2.0, Industrial Society 3.0 and later“Information Society 4.0”, enabled digital technologies to develop such as artificial intelligence, robots, big data, internet of things, simulation technologies, etc.“Super Smart Society 5.0”, introduced by the Japanese in 2017, aims to use technology not only in industries but also in all areas of life for the benefit of humanity and a sustainable future. Today,“Social Media”has emerged as the mainstream communication channel for individuals and institutions. Interactive communication opportunities provide a democratic communication system for each individual's unlimited and free content sharing. Generations Z and Alpha, which have grown by interacting with social media and digital technologies, come to the fore effectively in their living and working areas. The evolution in“Digital Communication Technologies”has changed the“Fashion Industry”routine working systems. The field of“Fashion Design”, in which innovation, creativity, and communication form the basic dynamics, has been one of the fields most affected by this revolution. Technologies such as big data, artificial intelligence, robots, 3D simulation systems, VR, AR, internet of things, 3D printers, high tech wearable devices, and social media communication channels have become the biggest assistants of fashion designers. Although it is foreseen that the designers will work more closely with technology, it is seen that the artistic and human creative spirit cannot be filled by technological tools yet and in the near future. The increase in technological design and production possibilities has brought cheaper products and increased consumption.“Sustainability”appears as a necessity in the new fashion design ecosystem in order to prevent the damage which high consumption causes to the environment, natural resources, and to secure the employees working in production facilities under adverse conditions.