Kriz yönetiminde karizmatik liderliğin etkilerinin araştırılması: Bir kamu kurumu örneği
Investigation of the effects of charismatic leadership in crisis management: An example of a public institution
- Tez No: 908050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz yönetimi, Karizmatik liderlik, Liderlik stilleri, Crisis, Crisis management, Charismatic leadership, Leadership styles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, kriz yönetiminde karizmatik liderliğin etkilerini incelemekte ve bir kamu kurumu örneği üzerinden bu liderlik stilinin organizasyonel performans ve çalışanların krizlere tepkileri üzerindeki etkisini niceliksel olarak değerlendirmektedir. Araştırma, karizmatik liderliğin, çalışanların motivasyonunu, kriz durumlarında adaptasyon kabiliyetini ve genel iş tatminini nasıl etkilediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu tez çalışması, karizmatik liderliğin kriz anlarında bir kamu kurumunun performansına etkilerini hem kavramsal hem de uygulamalı bir perspektiften ele almaktadır. Yıldırım Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakat sonucu çalışanların verdiği cevaplar; Kriz dönemlerinde etkili, güncel gelişmeleri takip edebilen ve iletişimi kuvvetli olan karizmatik liderlerin kriz öncesi, kriz süreci ve sonrasında çalışanlar üzerindeki olumlu etkilerinin olumsuz etkilerinden çok daha fazla olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu tez, karizmatik liderliğin, kriz yönetimi bağlamında, çalışanların ve organizasyonların başarısına katkıda bulunan önemli bir faktör olduğunu ve bu liderlik stilinin, kamu kurumlarında krizlere karşı daha etkin bir mücadele stratejisi geliştirmede kullanılabileceğini öne sürmektedir. Buna ilaveten bu tez, aynı zamanda, karizmatik liderliğin potansiyel risklerini ve sınırlılıklarını da açıklamakta ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of charismatic leadership in crisis management and quantitatively evaluates the impact of this leadership style on organizational performance and employees' responses to crises, using a case study of a public institution. The research aims to elucidate how charismatic leadership influences employee motivation, adaptability during crises, and overall job satisfaction. This thesis addresses the impact of charismatic leadership on the performance of a public institution during crises from both conceptual and practical perspectives. The responses from semi-structured interviews conducted with employees of the Social Assistance and Solidarity Foundation of Yıldırım District demonstrate that charismatic leaders, who are effective, keep abreast of current developments, and possess strong communication skills, have a significantly greater positive impact on employees during pre-crisis, crisis, and post-crisis phases compared to any negative effects. This thesis proposes that charismatic leadership is a critical factor contributing to the success of employees and organizations in the context of crisis management and suggests that this leadership style can be utilized to develop more effective crisis response strategies in public institutions. The thesis also discusses the potential risks and limitations of charismatic leadership and offers recommendations for future research.