Uzaktan eğitimde piyano öğretim sürecinin değerlendirilmesi: Dokuz Eylül Üniversitesi örneği
The evaluation of online piano teaching and learning: A case from Dokuz Eylül University
  1. Tez No: 760173
  2. Yazar: EMRE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY EBRU TUNCER BOON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano eğitimi, uzaktan eğitim, teknoloji, teknopedagojik içerik bilgisi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bilgi iletişim teknolojilerinin son yıllardaki gelişimi ile bu teknolojilerin eğitimde kullanılması kaçınılmaz hale gelmektedir. 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 Pandemisi ile eğitimde sürekliliğin sağlanması adına, uzaktan eğitim uygulamaları hayatımızda daha fazla yer kaplamaya başlamıştır.Bunun sonucu olarak, uzaktan eğitim uygulamalarının verimliliği ve etkililiği konusundaki çalışmaların önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Programı'ndaki uzaktan piyano öğretim sürecinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaca dönük olarak piyano öğretim elemanı ve piyano öğrencilerinin görüşleri alınaraksüreçte yaşanan problemler, eğitim öğretim uygulamalarının etkililiği, avantajlar ve dezavantajlar incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Programı'na devam eden on iki piyano lisans öğrencisi ve programdaki dört piyano öğretim elemanı oluşturmuştur. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, öğrenci görüşleri doğrultusunda uzaktan piyano eğitiminin olumlu yanları olarak; zaman tasarrufu/yönetimi, ders dışı öğretmenle iletişimin artması ve ders içeriklerinin teorik olarak zenginleşmesi konuları ortaya çıkmıştır. Diğer yandan, ev ortamında çalışmanın yarattığı zorluklar, derslerde yaşanan internet kesintisi, derslerdeki eş zamanlılık problemi, bunların etkileşimsizlik olarak yansıması, ekipman yetersizliği ve yazılım yetersizliği konuları ise piyano öğrencilerinin uzaktan piyano eğitiminde zorlandıkları konular olarak ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerle yapılan görüşmelerde, uzaktan piyano eğitiminin, gerekli koşullar sağlandığında, yüz yüze piyano eğitimi yerine uygulanmak üzere yeterli olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre piyano öğretim elemanları, teknopedagojik içerik bilgisinin artmasını, öğrencilerin ders içi kaygı düzeylerinin azalmasını ve zamanın daha etkili ve verimli kullanılmasını, uzaktan piyano eğitiminin olumlu yanları olarak belirtmişlerdir. Öğretim elemanlarının uzaktan piyano eğitiminde zorlandıkları konular olarak araştırmanın sonuçları arasında;teknopedagojik içerik bilgisinin eksikliği, teknolojik ekipmanların yetersizliği, öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğinin yarattığı problemler, internet altyapısındaki eksiklikler, yazılım problemleri ve tüm bunların yarattığı motivasyon kaybı konuları ortaya çıkmıştır. Öğretim elemanları, uzaktan piyano eğitiminin, yüz yüze gerçekleştirilen piyano eğitiminin yerini tamamen alamayacağını ancak, uzaktan piyano eğitimini, yüz yüze piyano eğitimini destekleyen bir yapıda kullanmayı düşündüklerini belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
Information Technologies (IT) has become a neccesisty in all fields of education in the last decade. With the emergence of Covid-19, it has taken up even more space in our distance education applications, and will only expand This study was conducted to evulate distance piano teaching and learning in the Dokuz Eylul University Music Teaching Program. The problems experienced in the process by music instructors and students have been examined in terms of the effectiveness of piano intruction and learning, with participants describing the advantages and disadvantages of the experience. Semi-structured interview technique, a qualitative research method, was used to obtain data, and those data were analyzed by content analysis and descriptive analysis. The study sample consisted of twelve piano undergraduate student and four piano intructors from Dokuz Eylul University Music Teaching Program. The results of the evulationsiclude psitive aspects of distane piano education line with the students opinions; time-saving/ time-management, increased communication with the teacher outside of the classroom, theoretical knowledge exchange, and enrichment of the course content. Negatives include the inconvenience of practicing in the home enviroment, internet interruptions, synchronization problems during lessons, lack of equipment, and lack of interaction during lessons. According to the results of the research, piano instructors stated that the increase in techno-pedagogical pedagogical content knowledge, the decrease in students' anxiety levels and the efficient use of time represents the positive aspects of distance piano education. Instructors have difficulty, however, in distance piano education owing to inadequate technological equipment, lack of techno-pedagogical knowledge, inequality of opportunity among students, internet infrastructure issues, software problems and lack of motivation. Instructors expressed the need to use distace piano education in a structure that supports face-to-face piano education. For this reason, in line with the opinions of instructors and students, the distance piano education cannot completely replace face-to-face piano education at the university level.