The effect of neurodevelopmental yoga on balance, reaction time, flexibility and performance anxiety among young basketball players
Genç basketbolcularda nörogelişimsel yoganın, denge , reaksiyon hızı , esneklik ve performans anksiyetesine olan etkisi
  1. Tez No: 760188
  2. Yazar: İREM SAVAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA AKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Nörogelişimsel Yoga, Esneklik, Denge, Stres Yönetimi, Basketball, Neurodevelopmental Yoga, Flexibility, Balance, Stress Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi ve Rehabilitasyonu Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, Nörogelişimsel Yoga'nın genç basketbolcularda denge, el reaksiyon süresi, hamstring esnekliği ve sportif performans kaygısı üzerine etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Nisan 2022-Ağustos 2022 tarihleri arasında Darüşşafaka Spor Kulübünde yapıldı ve gönüllü 42 (42E; 18,59±2,4 yıl ; 200±8,11 cm. ;94,2±8,3 kg ) basketbol oyuncusu değerlendirildi. Dahil etme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan basketbolcular, müdahale grubu (n=21) ve kontrol grubu (n=21) olmak üzere randomize olarak iki gruba atandı. Basketbol oyuncuların dengelerini değerlendirmek için Y balance testi, el reaksiyon hızlarını değerlendirmek için Nelson El Reaksiyon Testi , hamstring esnekliğini değerlendirmek için Pasif Düz Bacak Kaldırma Testi (PSLR) ve spor yaralanma kaygısını değerlendirmek için de Spor Yaralanma Kaygısı Anketi'nden yararlanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen (nonparametrik) bağımlı değişkenlerin analizinde, iki grup arasındaki sonuçlar değerlendirilirken Mann Whitney U Testi kullanılmıştır.Tekrarlı ölçümlerin grup içi değişiminin incelenmesinde ise Wilcoxon Testi kullanılmıştır.P-degerinin 0.05 'in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bağımsız değişkenler sunulurken değerlerin ortalaması kullanılmıştır. Sonuç olarak genç basketbolcularda , haftada 2 seans , 60 dakika , 6 hafta boyunca , Nörogelişimsel Yoga uygulanan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında , dinamik denge değerlerinde (Y Balance toplam skor , Y Balance anterior , Y Balance posterolateral ve Sol Pasif Düz Bacak Kaldırma Testinde (PSLR) anlamlı bir artış görülmüştür. Nörogelişimsel yoga uygulanan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında , sporcuların el reaksiyon hızlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu sonuçlara ek olarak , nörogelişimsel yoga seanslarına katılan sporcularda kontrol grubuna göre spor yaralanması kaygılarında anlamlı derecede bir düşüş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine whether Neurodevelopmental Yoga has an effect on balance, hand reaction time, hamstring flexibility and sportive performance anxiety in young basketball players. The study was carried out at Darüşşafaka Sports Club between April 2022 and August 2022 and volunteered for 42 ( 42E ; 18.59±2.4 years; 200±8.11 cm. ; 94.2 ±8.3 kg) basketball players. Basketball players who fulfilled the inclusion criteria and volunteered to participate in the study were randomly assigned to two groups, the intervention group (n=21) and the control group (n=21). Y balance test was used to evaluate the balance of basketball players , Nelson Hand Reaction Test was used to evaluate hand reaction time. Hamstring flexibility was tested with Passive Straight Leg Raise (PSLR). Sports Injury Anxiety Questionnaire was used to evaluate sports injury anxiety .In the analysis of non-normally distributed (nonparametric) dependent variables, the Mann-Whitney U Test was used to evaluate between two groups. The variation of repeated measurements was examined with the Wilcoxon Test. Cases where the P-value was below 0.05 were considered as statistically significant. While presenting the independent variables, the average of the values was used.As a result, Neurodevelopmental Yoga was applied twice a week , 60-minutes per session for 6 weeks.When the Neurodevelopmental Yoga, intervention, group and the control group were compared, a statistically noteworthy increase was seen in the dynamic balance values(Y Balance total score , Y Balance anterior, Y Balance posterolateral and Passive Straight Leg Raise (PSLR) Measurement of the left side. There was no statistically remarkable difference was found between the athletes in these two groups, when the hand reaction times of the two groups mentioned in the study.In addition to this results , it was determined that there was a significant reduction in sports injury anxiety in athletes participating in neurodevelopmental yoga sessions compared to the control group.