Phase behaviour of liquid crystalline copolyesters
Sıvı kristal kopolyesterlerin davranışları
- Tez No: 76034
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristal polimerler, WAXS, termotropik, transvers yönlenme vi, Liquid crystalline polymers, WAXS, thermotropic, transverse orientation. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZ SIVI KRİSTAL KOPOLYESTERLERİN FAZ DAVRANIŞLARI ESKIMERGEN, Rüya Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Bayramlı Eylül 1998, 70 sayfa Termomekanik geçmiş ve kompozisyonun hidroksibenzoik asit, hidrokinon ve izofitalik asitten oluşan termotropik kopolyesterlerin moleküler morfolojisi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Numuneler, bu amaç için tasarlanmış bir shear düzeneğinde shear ve ısıya tabi tutuldular. Belirli termomekanik uygulamadan sonra kazanılan moleküler morfoloji sıvı azotla hızlı bir şekilde donduruldu. Numuneler Geniş Açı X-Işını Saçılımı (WAXS), Isıtmalı Polarize Işık Mikroskobu (HPLM) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) yöntemleri ile incelendi. Daha önce yapılmış olan başka bir çalışmadan (1) sağlanan Diferansiyel Tarama Kalorimetrisi (DSC) verileri HPLM gözlemlerinin irdelenmesinde kullanıldı. Bu çalışma sonucunda elde edilen ana bulgular şunlardır: Isıl geçmiş ve shear birarada polimer morfolojisini belirlemektedirler.Belli koşullarda shear, bazı termotropik kopolyester kompozisyonlarında transvers yönlenmeye neden olmaktadır. Aynı termotropik kopolyesterlerin, farklı sıcaklık ve shear koşullarında uzunlamasına yönlendiği vurgulanmalıdır. Diğer bir deyişle transverse yönlenmenin gözlendiği bir sıcaklık ve shear penceresi mevcuttur. Shear benzer yapıların biraraya gelmesine bağlı olarak, kopolyesterlerde faz ayrımına yolaçmaktadır. Polimer zincirlerindeki benzer yapıların biraraya gelmesi ve daha düzenli yapıların oluşmasının transvers yönlenmeye neden olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHASE BEHAVIOUR of LIQUID CRYSTALLINE COPOLYESTERS ESKTMERGEN, Rüya M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Erdal Bayramlı September 1998, 70 pages The effects of thermomechanical history and composition on the molecular morphology were studied on the thermotropic copolyesters of hydroxybenzoic acid, hydroquinone and isophthalic acid. The samples were subjected to shear at various temperatures by a shear apparatus designed for this purpose. The molecular morphology attained as a result of prescribed thermomechanical history was retained by rapid quenching into liquid nitrogen. Samples were, examined by Wide Angle X-Ray Scattering (WAXS), Hot-Stage Polarized Light Microscopy (HPLM) and Scanning Electron Microscopy (SEM). Differential Scanning Calorimetry (DSC) data of a previous study (1) was used to asses HPLM observations. iiiThe findings that emerge from this study indicate that: The thermal history, coupled with shearing conditions, determine the morphology of thermotropic copolyesters investigated. Under certain conditions shear leads to transverse orientation of some thermotropic copolyesters. It must be stressed that the same thermotropic copolyesters are longitudinally (axially) oriented under different shear and temperatures or when subjected to uniaxial elongational flow. In other words, there exists a window of shear and temperature where transverse orientation occurs. Shear leads to phase separation of copolyesters; sequence register of the polymer chains and the formation of more ordered structures are thought to be the result of a certain shear history.