A Microstructural study of hot pressed PM and alüminium copper alüminium copper silicancarbide composites
Alüminyum bakır ve alüminyum bakır silikonkarbür sistemlerinde sıcak preslemenin içyapısal incelenmesi
- Tez No: 76048
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA BOLAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sıcak presleme, Al-Cu, Al-Cu-SiC vı, Hot Pressing, Al-Cu, Al-Cu-SiC IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ ALUMİNYUM-BAKIR VE ALUMİNYUM-BAKIR-SİLİCONKARBÜR SİSTEMLERİNDE SICAK PRESLEMENİN İÇYAPISAL İNCELENMESİ Bolay, Kübra Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan Ögel Eylül 1998, 94 sayfa Bu çalışmada, saf alüminyum tozunun ve Aluminyum-Bakır, Aluminyum-Bakır- Silikonkarbür toz karışımlarının sıcak presleme davranışı incelenmiştir. Oluşan matrise ısıl işlem uygulanabilirliği üzerinde de çalışılmıştır. Bu amaçla, element haldeki tozlar bilyalı değirmende nitrojen ve butanol ortamlarında öğütülmüşlerdir. Toz parçacıklarının davranışını daha iyi gözleyebilmek amacıyla öğütülen tozların yanında elle karıştırılan tozlar da preslenmiştir. Saf alüminyum tozu 500-600 °C sıcaklık aralığında ortamda sıvı faz olmaksızın preslenmiştir. öte yandan, toz karışımlarında, ortamda sıvı faz oluşumunu sağlayacak sıcaklıklarda presleme yapılmıştır. Yani sıcaklıklar ötektik sıcaklığının üzerinde seçilmiştir (548°C). Sıcak presleme işlemi, nitrojen atmosferi altında 15 dakika ve 110 MPa basınçla yapılmıştır. Saf alüminyum, Aluminyum-Bakır veAluminyum-Bakır-Silikonkarbür karışımlarında boşluksuz yapılar elde edilmiştir. 550°C üzerindeki preslemelerde %95 TD değerlerine ulaşılmıştır. Presleme sonrası yapıda büyük CuAl2 çökeltileri oluşmuştur. Bu çökeltiler bir seri ısıl işlemle çözündürülmeye çalışılmış ve sonuçta ısıl işlem uygulanabilir bir matris elde edilmiştir. Düşük sıcaklıkta preslemenin ardından daha yüksek sıcaklıkta çözündürme işlemi başarılı olmamış ayrıca ortamda sıvı faz oranının artışı başka birtakım problemlere yol açmıştır, öte yandan, 580°C üzerinde presleme ve daha düşük bir sıcaklıkta çözündürme işlemi sonucunda tüm çökeltiler çözündürülebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MICROSTRUCTURAL STUDY OF HOT PRESSED PM ALUMINUM-COPPER AND ALUMINUM-COPPER-SIUCONCARBIDE COMPOSITES Bolay, Kübra M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Bilgehan Ögel September 1998, 94 pages This study covers the microstructural characterization of hot pressed pure aluminum powder and Aluminum-Copper, Aluminum-Copper-Siliconcarbide powder mixtures. The heat treatability of the matrix after hot pressing was also analysed. For this purpose, elemental powders are mixed in a horizantal ball mill under nitrogen atmosphere and buthanole medium seperately. Besides ball milled ones, hand mixed powders are also used to analyse the powder particle behaviour clearly. Pure aluminum is pressed in 500-600 °C temperature range without the presence of a liquid phase. However, for powder mixtures in order to aid densification the presence of a liquid phase provided. Therefore, hot pressing temperatures are selected above the eutectic temperature (S48°C). Hot pressing performed under nitrogen atmosphere for 15 minutes with 110 MPa pressure. Pore free microstructures are reached in both Aluminum-Copper and Aluminum- 111Copper-Siliconcarbide mixtures. Densities up to 95% TD obtained after hot pressing at 550°C and above. There were large globular CuAl2 precipitates, in the microstructure after pressing. They tried to be solutionized with a series of heat treatment procedures to provide a heat treatable matrix afterwards. Hot pressing at a low temperature and then solutionizing at a higher temperature was not successful in dissolving the precipitates and caused other problems due increased amount of liquid. However, after hot pressing at a temperature above 580°C and then solutionizing at a lower temperature, all the precipitates are taken into solution.