Normal ve riskli gebelikte algılanan eş desteği ile stresle başa çıkma düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived spousal support and the level of coping with stress in normal and risky pregnancy
- Tez No: 919142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebe, eş desteği algısı, gebe, riskli gebe, stresle başa çıkma, Midwife, perception of spousal support, pregnant, risky pregnant, coping with stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma ile normal ve riskli gebelikte algılanan eş desteği ile stresle başa çıkma düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Bu araştırma, tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve ilişki arayan türde bir çalışmadır. Veriler, Ekim 2023–Mart 2024 tarihleri arasında Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Gebe ve Perinatoloji Servisinde yatan 150 riskli gebe, Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran 150 normal gebeden elde edilmiştir. Araştırmada“Sağlık Bakanlığı Gebelikte Risk Değerlendirme Formu”,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Gebelikte Eş Desteği Algısı Ölçeği (GEDAÖ)”ve“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ)”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ve bağımsız örneklem t-testi, Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada eş desteği toplam puanı normal gebelerde 64.96±8.02, riskli gebelerin ise 68.19±7.98 olarak belirlenmiş ve aradaki fark anlamlı olduğu bulunmuştur (t=3.494; p=0.001). GEDAÖ'nün tüm alt boyut puan ortalamaları riskli gebelerde normal gebelerden daha yüksek bulunmuştur. Riskli gebelerin, stresle başa çıkmada daha çok çaresiz ve boyun eğici yaklaşımlara yöneldikleri belirlenmiştir. Sonuç: Riskli gebelerin eş desteği algılarının stresle başa çıkma biçimleriyle doğrudan ilişkili olmadığı belirlenmiştir. Normal gebelerde eş desteği arttıkça daha iyimser yaklaşım başa çıkma tarzı benimsendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between perceived spousal support and the level of coping with stress in normal and risky pregnancies. Materials and Methods: This is a descriptive, comparative and correlational study. Data were obtained from 150 high-risk pregnant women hospitalized in the Pregnancy and Perinatology Department of the Van Regional Training and Research Hospital and 150 normal pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynaecology Polyclinic between October 2023 and March 2024. In the study,“Ministry of Health Pregnancy Risk Assessment Form”,“Introductory Information Form”,“Perception of Spousal Support During Pregnancy Scale (PSSPS)”and“Stress Coping Styles Scale (SCSS)”were used. Frequency, percentage, mean, standard deviation values, independent sample t-test and Pearson Correlation Analysis were used to evaluate the data. Results: In the study, the PSSPS total score was 64.96±8.02 in normal pregnant women and 68.19±7.98 in high-risk pregnant women and the difference was found to be significant (t=3.494; p=0.001). All sub-dimension score averages of PSSPS were found to be higher in risky pregnant women than in normal pregnant women. It was determined that risky pregnant women tended to adopt more helpless and submissive approaches in coping with stress. Conclusion: It was determined that the perception of spousal support of risky pregnant women was not directly related to their ways of coping with stress. It was found that as spousal support increased in normal pregnant women, a more optimistic approach was adopted as coping style.