Evaluating the environmental effects of globalization: Evidence from bangladesh
Küreselleşmenin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi: Bangladeş kanıtları
- Tez No: 760790
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Multi-dimensions of globalization, Environmental Kuznets Curve, Carbon footprint and CO2, Human capital and Health expenditure, Panel quantile regression, Küreselleşmenin çoklu boyutları, Çevresel Kuznets Eğrisi, Karbon ayak izi ve CO2, Beşeri sermaye ve sağlık harcamaları, Panel kantil regresyonu
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
The main focus of this dissertation is to evaluate the impact of globalization on the environment by employing panel data for selected twenty-two Asian countries from 2000 to 2017. The environmental degradation is assessed by using carbon footprint and CO2 emissions as indicators, and the KOF index is employed to measure the multi-dimensions of globalization, including general globalization, economic globalization, trade globalization, financial globalization, social globalization, interpersonal globalization, and political globalization, which could thoroughly explore the broader impact of globalization on environmental quality. Additionally, it uses panel quantile regression to examine the effects of various dimensions of globalization on environmental quality by controlling economic growth, human capital, and current healthcare expenditure. The results of this study show that political globalization is the only variable that has no significant effect on carbon footprint. However, economic, social, and political globalizations are more responsible for raising the pollution level. The effects of general, trade, financial, and interpersonal globalization, in contrast, significantly decrease environmental degradation in the selected Asian countries. Moreover, human capital (education) and current health expenditure are also crucial factors that improve the performance of the environmental condition in Asia. The inverted U-shaped confirming the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis for Asian countries is also supported by the empirical findings of this research. Additionally, this research provides important policy recommendations for stakeholders, policy-makers, and governments in achieving environmental sustainability.
Özet (Çeviri)
Bu tezin ana odak noktası, 2000'den 2017'ye kadar seçilen yirmi iki Asya ülkesi için panel verilerini kullanarak küreselleşmenin çevre üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla çevresel bozulma, karbon ayak izi ve CO2 emisyonları gösterge olarak değerlendirilmektedir. KOF endeksi, küreselleşmenin çevre üzerindeki daha geniş etkisini kapsamlı bir şekilde araştırabilecek genel küreselleşme, ekonomik küreselleşme, ticaret küreselleşmesi, finansal küreselleşme, sosyal küreselleşme, kişilerarası küreselleşme ve politik küreselleşme dahil olmak üzere küreselleşmenin çok boyutlu boyutlarını ölçmek için kullanılmaktadır. Ek olarak, küreselleşmenin çeşitli boyutlarının ekonomik büyümeyi, beşeri sermayeyi ve mevcut sağlık harcamalarını kontrol ederek çevresel kalite üzerindeki etkilerini incelemek için panel kantil regresyonundan faydalanılmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, siyasi küreselleşmenin karbon ayak izi üzerinde önemli bir etkisi olmayan tek değişken olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, ekonomik, sosyal ve politik küreselleşmeler kirlilik seviyesinin yükseltilmesinden daha fazla sorumludur. Aksine, seçilen Asya ülkeleri için genel, ticaret, finansal ve kişilerarası küreselleşme, önemli ölçüde çevresel bozulmayı azaltıcı yönde etki etmektedir. Ayrıca, beşeri sermayesi (eğitim) ve mevcut sağlık harcamaları da Asya'daki çevresel durumun performansını geliştiren çok önemli faktörlerdir. Asya ülkeleri için Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezini doğrulayan ters U şeklindeki yaklaşım, bu araştırmanın ampirik bulgularıyla da desteklenmektedir. Ek olarak, bu araştırma paydaşlar, politika yapıcılar ve hükümetler için çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında önemli politika önerileri sunmaktadır.