Silahlı çatışma hukuku perspektifinden otonom silah sistemleri
Autonomuos weapon systems from the law of armed conflict perspective
  1. Tez No: 760917
  2. Yazar: HAKAN CANDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN ERDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Silahlı Çatışma Hukuku, Otonom Silah Sistemleri, Öldürme Kararının Makinelere Devri, Anlamlı İnsan Kontrolü, Sorumlu Tutulabilme Boşluğu, The Law of Armed Conflict, Autonomous Weapon Systems, Delegating Kill decisions to Machines, Meaningful Human Control, Responsibility Gap
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Silahlı Çatışma Hukuku, uluslararası hukukun silahlı çatışmalar başladıktan sonra uygulanmaya başlayan, konusu silahlı çatışmanın başlama sebebi ve tarafların haklı veya haksızlığı olmayan dalıdır. Otonom silah sistemleri ise; çeşitli seviyelerde otonomi sahibi olabilen, tam otonom sistemlerde kendi hedeflerini belirleme, arama ve bu hedeflere karşı kuvvet kullanma kararını insan müdahalesi olmaksızın otonom olarak verebilecek seviyede gelişmiş silah sistemleridir. Bu sistemlerdeki insan müdahalesinin varlığı ve/veya ölçüsü, Silahlı Çatışma Hukukunun temel prensiplerine uyumları konusunda yeni sınamalar ortaya çıkarmaktadır. Öldürme kararının insanlardan makinelere devri ile birlikte makinelerin askeri gereklilik, orantılılık, ayırt etme, gereksiz acı vermeme ve önlem alma şeklindeki prensiplere uyumu yanında otonom silah sistemlerinin kullanılmasıyla bir hukuk ihlali veya suç ortaya çıktığında kimlerin sorumlu tutulabileceği konusu, insani, hukuki ve ahlaki alanlarda yeni soruları gündeme getirmektedir. Bu silah sistemleri ile ilgili mevcut hukuk düzeninin yeterli olduğu fikrini savunanlar ile bu silah sistemlerinin yasaklanmalarının makul ve mümkün olmadığı fikrini savunanlar yanında, bu sistemlerin kullanımının yeni uluslararası hukuk kuralları ile düzenlenmesi gerektiği düşüncesini savunanlar ve bu sistemlerin hiçbir zaman gerekli nitelikleri haiz olamayacaklarını gerekçe göstererek acil ve tümden yasaklanmaları gerektiği düşüncesini savunanlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The law of armed conflict is the branch of international law that is applied once the armed conflicts begin and do not not discuss the reason and the rightfulness of the sides of the armed conflict. Autonomous weapon systems are the weapon systems which can have different levels of autonomy and the full autonomus ones are developed as to be able of detect, find and engage their targets. Existence and/or the amount of human judgemet in these systems creates new challenges about their conformity to the principles of the law of armed conflict. With the shift of killing decision from human to machines, their conformity to the law of armed conflict principles military necessity, proportionality, distinction, unnecessary suffering and the precautions and the acoountability problems after their misuse resulting in breaches and crimes bring out new humanely, law and moral questions as well. There are supporters of the the opinion that current status of law is sufficient for the use of autonomous weapon systems and supporters of the opinion that banning these systems is unreasonable and impossible. There are also supporters of the opinion that using them should be regulated by new international law and opinion that total and urgent ban of them is needed asserting these systems will never be able to have desired qualities.