Propolisli bitki ekstraktlarının antibakteriyal ve antioksidan etkilerinin belirlenmesi
Determination of antibacterial and antioxidant effects of plant extracts with propolys
  1. Tez No: 761003
  2. Yazar: GÜLŞAH KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, Antibakteriyal Aktivite, Antioksidan Aktivite, Propolis, Antibacterial Activity, Antioxidant Activity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada, propolisli bitki karışımlarının etanol ve hekzan ekstraktlarının antibakteriyal ve antioksidan etkileri araştırıldı. Disk difüzyon yöntemi ve MİK yöntemi kullanılarak her bir ekstraktın on bakteriye karşı antibakteriyal aktivitesi incelendi. Ekstraktların antioksidan aktivitesi DPPH. radikali süpürme aktivitesi, toplam antioksidan kapasitesi, toplam fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği ve Bakır (II) iyonları indirgeme antioksidan kapasitesi (KUPRAK) yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar butillenmiş hidroksitoluen (BHT), Rutin, Gallik asit, Kateşin, Askorbik asit gibi sentetik antioksidanlarla karşılaştırıldı. Etanollü ekstraktlar hekzan ekstraktlarına kıyasla daha yüksek antibakteriyal aktivitesi sergilemiştir. En yüksek fenolik içeriği propolis-karanfil etanol ekstraktında 389,81±0,001 µg AAE/mL olarak bulunurken; en düşük fenolik içeriği propolis-rezene hekzan ekstraktında 100,57±0,012 µg AAE/mL olarak bulunmuştur. DPPH radikali süpürme aktivitesi ve KUPRAK aktivitesinin ekstraktların konsantrasyonuyla doğru orantılı olarak arttığı bulunmuştur. Ekstraktlarda yapılan testlerin tamamına yakınında antioksidan ve antibakteriyal aktivite gözlemlendiğinden test edilen propolisli bitki karışımlarının doğal bir antioksidan ve antibakteriyal kaynağı olabilecekleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the antibacterial and antioxidant effects of ethanol and hexane extracts of herbal mixtures with propolis were investigated. The antibacterial activity of each extract was examined using the disk diffusion method and the MIC method against ten bacteria. Antioxidant activity of the extracts was determined by using DPPH radical scavenging activity, total antioxidant capacity, total phenolic content, total flavonoid content and copper (II) ions reducing antioxidant power (CUPRAC) methods. Obtained results were compared with synthetic antioxidants such as butylated hydroxytoluene (BHT), Rutin, Gallic acid, Cateschin and Ascorbic acid. Ethanol extracts exhibited higher antibacterial activity compared to hexane extracts. While the highest total phenolic content was found in propolis-S. aromaticum ethanol extracts as 389,81±0,001 µg AAE/mL; the lowest total phenolic content was found in propolis-Foeniculum sp. as 100,57±0,012 µg AAE/mL. DPPH radical scavenging effect and CUPRAC activity increased with increasing concentration. Since antioxidant and antibacterial activities were observed in almost all of the tested extracts, it was concluded that herbal mixtures with propolis could be a natural source of antioxidants and antibacterials.