Üniversite öğrencilerinin saygı düzeylerinin bireyselleşme düzeyleriyle ilişkisi
The relationship of university students' respect level in the family and their individualization level
  1. Tez No: 761011
  2. Yazar: MERYEM TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailede Saygı, Birey, Bireyselleşme, Bireyleşme, Üniversite Öğrenciler, Respect In The Family, Individual, Individualization, Individuation, University Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireyselleşmenin aile içindeki saygı düzeyine etkisini incelemektir. 2020-2021 yıllarında Türkiye'deki 335 üniversite öğrencisine araştırmada kullanılan ölçme araçları uygulanmıştır. Bu öğrencilerin 195'i kadın, 140 tanesi ise erkektir. Araştırmada öğrencilerin cinsiyetleri, yaşları, sosyoekonomik düzeyleri, sınıf düzeyleri ve akademik durumlarını öğrenmek için Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Bireyselleşme düzeylerini belirlemek amacıyla Akın ve Karaman (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan bireyselleşme ölçeği; ailede saygı düzeyini tespit etmek amacıyla Akın ve Terzi (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış ailede saygı ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS26 paket programı kullanılarak; ANOVA, varyans tabloları ve betimsel istatistikler ve t testi yöntemiyle analize dilmiştir. Yaptığımız araştırmamızın sonucunda Ailede Saygı Düzeyi ve Bireyselleşme arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu yönündedir. Demografik bilgiler ışığında baktığımızda ise; üniversite öğrencilerinde gelir düzeyi değişkeninin yalnızca bireysellik için anlamlı farklılık oluşturduğu diğer değişkenler için bir farklılık oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Araştırmamızın sonucunda elde edilen bulgular tartışılmış ileride araştırma yapacak kişiler için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the impact of individualization on the respect level in the family. The measuring instruments used in the research have been applied to 335 university students in 2020-2021. 195 of these students are female, while 140 of them are male. In the research, Demographic Information Form has been used to learn students' gender, age, socioeconomic level, grade level, and academic standing. The individualization scale whose validity and reliablitiy have been studied by Akın and Karaman (2019) has been used to define individualization levels, while respect in the family scale whose validity and reliablitiy have been studied by Akın and Terzi (2019) has been used to identify the respect level in the family. The data have been analyzed by using SPSS26 packaged software, ANOVA, variance tables, descriptive statistics and t test. As a result of the research we have conducted, a negative, significant correlation has been found between the respect level in the family and individualization. When analyzed in terms of demographic information, it has been observed that the variables of income level and parental attitude make a significant difference for only individaulizaiton in university students, while they do not make a difference for other variables. The data obtained as a result of the research have been discussed, and suggestions have been made for those who will conduct a research in the future.