Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan eksojen obezite hastalarında duygu tanıma ve düzenleme işlevleri
Emotion recognition and regulation in exogenous obese patients presenting with binge eating disorder
- Tez No: 761143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: tıkınırcasına yeme bozukluğu, obezite, duygu algılama, sosyal biliş, duygu tanıma, aleksitimi, duygu düzenleme güçlüğü, Binge eating disorder, obesity, emotion perception, social cognition, emotion recognition, alexithymia, emotion regulation difficulty
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (TYB) tanısı alan ve almayan eksojen obezite tanılı hastalar ile sağlıklı kontrollerin aleksitimi düzeyleri, duygu düzenleme güçlükleri ve sosyal bilişin bir bileşeni olan duygu tanıma/algılama becerisinin karşılaştırılması ve bu parametrelerin tıkınırcasına yeme bozukluğu ile aralarındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. ARAÇ ve YÖNTEM: Çalışmamızın örneklemi, 30 TYB tanısı alan eksojen obezite hastası, 30 TYB tanısı almayan eksojen obezite hastası ve 30 sağlıklı kontrol grubundan oluşmaktadır. Tüm katılımcılara Yüzler Testi (YT) klinisyen tarafından uygulanmıştır. Sosyodemografik Veri Formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) tüm katılımcılar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Çalışmamızda TYB olan obezite grubunda YBDÖ ölçek puanları, TYB olmayan obezite grubu ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu bulunmuştur. TAS-20 toplam puanı ile duyguları tanıma ve duyguları ifade etme güçlüğü alt ölçek puanları TYB olan obezite hastalarında diğer iki gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. DDGÖ toplam puanı her üç grup arasında karşılaştırıldığında, TYB olan obezite grubunda anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. YT puanlarında TYB olan ve olmayan obezite grubu arasında anlamlı fark olmamakla birlikte sağlıklı kontrol grubunda diğer iki gruba göre anlamlı derecede yüksektir. BDÖ ve BAÖ ölçek puanları TYB olan obezite grubunda diğer iki gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Her üç grup için de DDGÖ ve TAS-20 arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızda TYB tanılı obezite hastalarının, TYB tanısı olmayan obezite grubu ve sağlıklı kontrol grubuna göre, anlamlı derecede daha fazla aleksitimik olduğu, daha fazla duyguları tanıma ve ifade etme güçlüğü yaşadığını, daha fazla duygu düzenleme güçlükleri olduğu, depresif ve anksiyete belirtilerinin daha fazla olduğunu saptadık. Sosyal bilişin alt bileşini olan duygu tanıma/algılama becerisinin TYB varlığından bağımsız obezite hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede daha kötü olduğunu saptadık. . Verilerimiz TYB varlığında duyguları tanıma ve düzenlemenin rolünü vurgulayarak , TYB patofizyolojisinde altta yatan mekanizmaları ve tedavi hedeflerini belirlemek için devam eden çalışmalara kritik bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Çalışmamızın önemli bir noktası da TYB tanılı obezite hastalarında aleksitimi, duygu düzenleme ve sosyal bilişin bir bileşeni olan duygu algılama/tanıma ilişkisini bir arada inceleyen bildiğimiz ilk çalışma olmasıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to compare the levels of alexithymia, difficulties with emotion regulation, and emotion recognition/perception a component of social cognition, in patients with exogenous obesity diagnosed with and without binge eating disorder (BED) and healthy controls, and to determine the relationship between these parameters and BED. MATERIALS and METHODS: Our study sample included 30 exogenous obesity patients diagnosed with BED, 30 exogenous obesity patients not diagnosed with BED, and 30 healthy control groups. The Ecman 60-Faces Test (FT) was administered to all participants by the clinician. Sociodemographic Data Form, Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Beck Depression Scale (BDI), and Beck Anxiety Scale (BAI) were filled in by all participants. RESULTS: The EDE-Q scale scores in the obesity group with BED were significantly higher than the obesity group non-BED and the healthy control group. TAS-20 total score and subscales; difficulty identifying feelings and difficulty describing feelings and, were found to be significantly higher in obese patients with BED compared to the other two groups. DERS scores were compared between all three groups, significantly higher in the obesity group with BED. Although there was no significant difference in Ekman 60 FT scores between the obesity group with and without BED, it was significantly higher in the healthy control group than in the other two groups. BDI and BAI scale scores were significantly higher in the BED obese group compared to the other two groups. The correlation was found between DERS and TAS-20 for all three groups. CONCLUSION: The BED obese group was significantly more alexithymic, had more difficulties in recognizing and expressing emotions, had more emotion regulation difficulties, and had more depressive and anxiety symptoms compared to the obese non-BED and healthy control group. Emotion recognition/perception skill which is a sub-component of social cognition, is significantly worse in obese patients than in healthy controls, regardless of the presence of BED. Our data highlight the role of recognizing and regulating emotions in the presence of BED, indicating a critical need for ongoing studies to identify and the underlying mechanisms and treatment goals in the pathophysiology of BED. An important point of our study is that it is the first study that we know of examining the relationship between emotion recognition/perception, a component of social cognition, alexithymia, and emotion regulation in obese patients with BED.