MiRNA 146B-5P, 25-3P, 221, 222 diferansiye tiroid kanseri için birer biyobelirteç olabilir mi?
Can miRNA 146B-5P, 25-3P, 221, 222 be a biomarker for differential thyroid cancer?
- Tez No: 761423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid kanseri, miRNA 146b-5p, 25-3p, 221, 222, Papillary thyroid cancer, miRNA 146b-5p, 25-3p, 221, 222
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı diferansiye tiroid kanserlerinde miRNA 146b-5p, 25-3p, 221, 222 biobelirteçlerinin tiroglobülinin yerine takiplerde kullanılabilecek güvenli markerlar olup olmadığı araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2020- Haziran 2022 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Genel Cerrahi kliniğine başvuran 53 olgu dahiledildi. Çalışmaya dahiledilen tüm olgulardan TSH, serbest T4, Tiroglobülin biyokimyasal testleri istendi. miRNA biyobelirteçleri incelenmesi için -85 derecede saklanacak hemogram tüpüne kan örneği alındı. Diferansiye tiroid kanseri ve multinodüler guatr hastalarından operasyondan 30 gün sonra aynı işlemler tekrarlandı. Gruplar arasındaki farklılıklar istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahiledilen 30 DTK tanılı hastaların 22 tanesinin kadın(%73,3), 8 tanesinin erkek(%26,7); MNG tanılı 12 hastanın 10'unun kadın(%83,3), 2'sinin erkek(%16,7); 31 kontrol grubu olgusunun 14'nün kadın(%45,2), 17'sinin erkek(%54,8) cinsiyete sahip olduğu izlendi. Kontrol grubu olguların preop miRNA146-5p değerleri, papiller ve MNG grubu olguların miRNA 146-5p değerlerinden anlamlı olarak düşük bulundu. DTK grubunda preoperatif miRNA 146-5p MNG grubu karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı daha yüksek bulundu(p=0.007). Preop miRNA ölçüm sonuçlarının MNG tanısına göre DTK tanısı koyma güçleri için yapılan ROC analizi sonuçları incelendiğinde; preop miRNA146-5p DTK'yı MNG'ye göre tiroglobulinden daha başarılı tahmin ettiği sonucuna vardık. Servikal lenf nodu metastazı olan DTK hastalarında preop miRNA 25-3p'nin anlamlı olarak yüksek eksprese edildiği izlendi. ATA risk sınıflaması, evre ve RAİ tedavisi alan DTK grubunda miRNA 145-5p,25-3p,221/222 ekspresyon düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: DTK hastalarını MNG hastalarından ayırmada sadece preoperatif miRNA146-5p'nin istatiksel anlamlı olduğu izlendi. Aynı zamanda yapılan ROC analizinde miRNA 146-5p'nin tiroglobulinden daha başarılı DTK ve MNG hastalarını ayırabildiği gözlendi. MiRNA 146-5p'nin preoperatif hasta serumlarda çalışılarak DTK ayırımında kullanılabileceğini öneriyoruz. DTK grubunda servikal lenf nodu metastazı olan hastalarda miRNA 25-3p ekspresyonu istatiksel olarak anlamlı bulundu. Bu konudaki çalışmaların artmasıyla preoperatif serum miRNA 25-3p ölçümlerinin lenfnodu metastazı ilişkisinin netleşeceğini düşünmekteyiz. miRNA ekspresyonları ile ATA risk sınıflaması, RAİ tedavi almış olmak, evre ile korelasyon olmadığı gözlendiği için, miRNA'ların prognostik değerlerinin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Ekspresyon profili üzerine çok sayıda çalışma olmasına rağmen, miRNA'ların çoğunun DTK'deki kesin rolleri bilinmemektedir ve bu nedenle daha ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate whether miRNA 146b-5p, 25-3p, 221, 222 biomarkers in differentiated thyroid cancers are safe markers that can be used instead of thyroglobulin in follow-up. Materials And Methods: The study included 53 cases who applied to Adnan Menderes University Medical Faculty Training and Research Hospital, Ear Nose Throat and General Surgery clinic between November 2020 and June 2022. TSH, T4, and thyroglobulin biochemical tests were requested from all subjects included in the study. For the examination of miRNA biomarkers, blood samples were taken into a hemogram tube to be stored at -85 degrees. The same procedures were repeated 30 days after the operation in patients with differentiated thyroid cancer and multinodular goiter. Differences between groups were evaluated statistically. Results: Of the 30 patients diagnosed with DTC included in our study, 22 were female (73.3%), 8 were male (26.7%); Of 12 patients diagnosed with MNG, 10 were female (83.3%), 2 were male (16.7%); It was observed that 14 of the 31 control group cases were female (45.2%) and 17 were male (54.8%). The preop miRNA146-5p values of the control group cases were found to be significantly lower than the miRNA 146-5p values of the papillary and MNG groups. Preoperative miRNA 146-5p was found to be statistically significantly higher in the DTC group when compared to the MNG group (p=0.007). When the ROC analysis results of the preop miRNA measurement results for the power of DTC diagnosis according to the diagnosis of MNG are examined; It was observed that preop miRNA146-5p predicted DTC more successfully than thyroglobulin compared to MNG. It was observed that preop miRNA 25 3p was significantly overexpressed in DTC patients with cervical lymph node metastasis. Conclusion: No significant difference was found in terms of ATA risk classification, stage and miRNA 145-5p,25-3p,221/222 expression levels in the DTC group receiving RAI treatment. It was observed that only preoperative miRNA146-5p was statistically significant in differentiating DTC patients from MNG patients. In the ROC analysis performed at the same time, it was observed that miRNA 146-5p was able to distinguish DTC and MNG patients more successfully than thyroglobulin. We suggest that miRNA 146-5p can be used to differentiate DTC by studying preoperative patient sera. miRNA 25-3p expression was found to be statistically significant in patients with cervical lymph node metastases in the DTC group. We think that the prognostic values of miRNAs are not sufficient, since there is no correlation between miRNA expressions and ATA risk classification, receiving RAI treatment, and stage. Although there are numerous studies on the expression profile, the precise roles of most miRNAs in DTC are unknown and further research is therefore needed.